Η Σχέση Της Κότας Με Τα Αυγά Της

Οι κότες, όπως και τα θηλαστικά, έχουν μια μοναδική γλώσσα για το είδος τους. Κάθε ακολουθία ήχων που τιτιβίζουν, κακαρίζουν και κρώζουν έχει ένα κοινωνικό, συναισθηματικό και προσωπικό νόημα. Και αν αφιερώσετε αρκετό χρόνο με αυτούς τους φτερωτούς φίλους θα αρχίσετε, όπως συνέβη και σε μένα, να ακούτε τις ιστορίες που λένε.

Τα σήματα που στέλνει ο κόκκορας λαλώντας για να καλέσει τις κότες του για δείπνο, τα γρήγορα τιτιβίσματα που κάνουν τα κοτοπουλάκια καθώς ψάχνουν τη μητέρα τους, τα μεταβαλλόμενα κακαρίσματα μιας κότας όταν γεννάει ένα αυγό…

photos: 123rf

Από όλα τα σήματα που κάνουν τα κοτόπουλα που έμαθα στο χρόνο που πέρασα προσφέροντας εθελοντική εργασία σε διάφορες βιολογικές φάρμες, σκέφτομαι ότι ήταν το τραγούδι της κότας ενώ γεννάει αυγά, αυτό που με σόκαρε περισσότερο. Κατά κάποιο τρόπο είχα σκεφτεί πως θα επρόκειτο για μια αθόρυβη διαδικασία, ότι οι κότες κρύβονταν στην αγαπημένη τους κρυψώνα και ήσυχα ξεκινούσαν τη φωλιά τους. Ενώ οι κότες όντως προσπαθούν να βρουν λίγη μοναξιά καθώς ξεκινά η διαδικασία γέννησης, αρχίζουν επίσης να εκπέμπουν ένα αλάνθαστο μοτίβο γρήγορων και παρατεταμένων κακαρισμάτων με κάποια αισθητά έντονα και δυνατά “Bwak!” στο τέλος κάθε ακολουθίας. Τραγουδούν αυτό το τραγούδι με τόση ένταση, με γουρλωμένα μάτια και νευρικότητα, μέχρι το αυγό τελικά να βγει έξω. Αυτό είναι αρκετό για να μας κάνει ευτυχείς το ότι δε γεννηθήκαμε κότες και δε γεννάμε αυγά.

Παρόλο που οι σημερινές αυγοπαραγωγικές κότες είναι απόγονοι του είδους Red Jungle Fowl (Gallus gallus) το οποίο γεννούσε 60 μικρά αυγά κάθε χρόνο, οι περισσότερες σύγχρονες σπιτικές κότες έχουν εκτραφεί έτσι ώστε να γεννούν πάνω από 300 μεγάλα αυγά κάθε χρόνο.

Όταν είναι ελεύθερες να συμπεριφερθούν «φυσιολογικά,» οι περισσότερες κότες θα γεννήσουν τον αριθμό των αυγών που επιθυμούν για μια κατάλληλη φωλιά και έπειτα θα σταματήσουν να παράγουν περισσότερα αυγά μέχρι τα κοτοπουλάκια τους να μεγαλώσουν αρκετά ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Η περίοδος μέχρι να εκκολαφθούν τα αυγά, όπου κάθονται πάνω στη φωλιά τους ζεσταίνοντας και προστατεύοντας τα αυγά τους, ονόμαζεται περίοδος του κλωσσίματος.

18051800_1316537688414446_243570925_n
photo: ehow.com

Όταν απομακρύνονται τα αυγά μιας κότας σε τακτική βάση, αυτή θα εξακολουθήσει να γεννά αυγά, σε μια μάταιη προσπάθεια να ακολουθήσει τα ένστικτά της και να σχηματίσει έναν κανονικό αριθμό νεοσσών. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο ισχυρά τα ένστικτα μιας κότας στο σχηματισμό φωλιάς, που θα συνεχίσει να προσπαθεί να φτιάξει μια γενιά είτε υπάρχει κόκκορας για να γονιμοποιήσει τα αυγά της, είτε όχι (πιστεύεται ότι οι κότες δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ποιά αυγά έχουν επιτυχώς γονιμοποιηθεί).

18052983_1316537505081131_1590956808_n
photo: backyardchickens.com

Έως τώρα η ενσυναίσθησή μου για αυτά τα μικρά φτερωτά θηλυκά πλασματάκια πρέπει να είναι εμφανής, αλλά δυστυχώς δεν ήταν πάντα τόσο έκδηλη. Κατά τη διάρκεια της εργασίας μου κοντά σε κότες, προέκυψαν αρκετές εμπειρίες που άλλαξαν την οπτική μου για τα αυγά και άνοιξαν την καρδιά μου για τις κότες που τα γεννούσαν. Η πρώτη εμπειρία ξεκίνησε ενώ έφτιαχνα μια ομελέτα με «φρέσκα αυγά» που μάζεψε ένα φίλος. Έσπασα δύο αυγά χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όμως στο τρίτο, αντί για κρόκο και ασπράδι, ένα μικρό, μισοσχηματισμένο κοτοπουλάκι έπεσε στο τηγάνι. Το στομάχι μου ανέβηκε στο λαιμό μου. Κατά κάποιο τρόπο βλέποντας την αρχή του σχηματισμού ενός σώματος σε ένα από τα αυγά που ετοιμαζόμουν να φάω, μου φάνηκε τόσο διαφορετικό από το να καταπιώ ένα μη γονιμοποιημένο ωάριο. Ξαφνικά τα αυγά έπαψαν να είναι κάτι που απλά παίρνεις σε ένα μανάβικο. Αντ’ αυτού τα είδα ως το ξεκίνημα ενός κοτόπουλου.

1
photo: shutterstock

Η δεύτερη εμπειρία που άλλαξε την οπτική μου ήταν τη μέρα που έζησα όταν πήρα απευθείας αυγά κάτω από μια κότα που έκλωθε. Εκείνο το πρωινό βοηθούσα να κλαδέψουμε μερικές λεβάντες σε μία φάρμα στην οποία εργαζόμουν εθελοντικά. Ο οικοδεσπότης και εγώ είχαμε αφοσιωθεί στην κοπή της λεβάντας όταν ξαφνικά ακούσαμε ένα ταραγμένο κακάρισμα πίσω μας. Όταν πήγαμε πίσω σε έναν από τους θάμνους ανακαλύψαμε μια μεγάλη μαύρη κότα που είχε αρχίσει να δημιούργεί φωλιά. Προσπαθούσε να προστατεύσει τα αυγά της από τους εισβολείς που ήταν πάνω απ’ το κεφάλι της, αλλά αυτή η κότα δεν ήταν από διάσωση. Την έφεραν στη φάρμα για να παράγει αυγά και παρόλο που ήταν αρκετά έξυπνη για να προσπαθήσει να κάνει φωλιά μακριά από το κοτέτσι, τα αυγά δε θεωρούνταν δικά της.

Αδρά θυμάμαι πώς καταφέραμε να την κουνήσουμε από τη φωλιά της, αλλά πιστεύω ότι της απέσπασα την προσοχή ενώ ο συνεργάτης μου στο έγκλημα τη σήκωσε γρήγορα. Και μετά άρπαξα τα αυγά από κάτω της. Γρήγορα τοποθέτησα τα αυγά στο ψυγείο για τα πράγματα που παίρνουν σπίτι τους οι βοηθοί της φάρμας, καθώς δεν πιστεύαμε ότι είχε κλωσσίσει αρκετά τη φωλιά για να σχηματιστούν κοτοπουλάκια.

Όταν επέστρεψα έξω βρήκα τη μαύρη κότα να μπαινοβγαίνει σε έξαλλη κατάσταση στη λεβάντα, φωνάζοντας τις κότες φίλες της, καποιες εκ των οποίων έτρεξαν να τη βοηθήσουν καθώς συνέχιζε να ψάχνει για τα χαμένα της αυγά. Προσπάθησα να διώξω την ενοχή μου και να συνεχίσω τη μέρα μου. Όμως όταν επιστρέψαμε για μεσημεριανό, ώρες αργότερα, βρισκόταν ακόμα εκεί κινούμενη αργά μέσα και έξω από τη λεβάντα και μουρμουρίζοντας στον εαυτό της καθώς έψαχνε ανώφελα.

Εξέφρασα την ενοχή μου στον οικοδεσπότη και διαφωνήσαμε για το αν έπρεπε να βάλουμε πίσω τα αυγά. Τελικά αποφασίστηκε ότι ήταν πολύ αργά, τα αυγά είχαν κρυώσει πολύ και δε θα κάναμε τίποτα.

18052124_1316537491747799_2003677178_o
photo: IDNTIMES

Κάθε αυγό που γεννιέται κατά κάποιο τρόπο αποστραγγίζει από το σώμα της ασβέστιο και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά*, μικραίνοντας χωρίς λόγο τη ζωή της για να «ταΐσει» αυτούς που την έχουν αιχμάλωτη. Και τώρα, όσο και να έψαχναν τα μικρά θλιμμένα μάτια της, όλη η δουλειά της είχε χαθεί.

*Μερικές κότες (αν δεν τους έχουν κόψει το ράμφος) τρώνε τα ίδια τους τα αγονιμοποίητα αυγά όταν κάποια αυγά σπάσουν, όταν βρίσκονται σε στρες, για να αναπληρώσουν τα θρεπτικά συστατικά που έχασαν από τη γέννα (αν έχουν έλλειψη θρεπτικών συστατικών), ή όταν δεν υπάρχει αρκετός χώρος στη φωλιά.

Τί Σημαίνει Ένα Αυγό Για Μια Κότα;

Κάθε κότα, όπως κάθε άνθρωπος, είναι διαφορετική. Κάποιες είναι αφηρημένες καθώς κλωσσούν στη μέση της αυλής. Άλλες είναι επιθετικές και μυστικοπαθείς, προσπαθώντας να ραμφίσουν τα παπούτσια όποιου περάσει. Άλλες είναι σαν τη μαμά κότα στη λεβάντα, που δένεται με κάθε αυγό που γεννάει.

Όποια και αν είναι η προσωπικότητα, με όποιο τρόπο και μέρος και να γεννιέται το αυγό, είτε είναι γονιμοποιημένο είτε όχι, κάθε αυγό είναι η αρχή ενός κοτόπουλου. Και κάθε λεπτό που παρατηρούσα αυτή τη μεγάλη μαύρη κότα να αναζητά και να φωνάζει, ώρες μετά την κλοπή της φωλιάς της, γνώριζα ότι με όποιο τρόπο και να ορίζαμε τη σχέση της με τα αυγά της, δεν ήταν δικά μας για να τα παίρνουμε…

18052545_1316537651747783_1779636901_n
photo: hardworkinghippy

cover photo: 123rf
Πηγή: Gentle World

Copyright © 2014-2017 Vegan for life Greece® All Rights Reserved.
Aπαγορεύεται η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση,  «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς την  προηγούμενη συναίνεση της Vegan for life Greece.
Eπιτρέπεται η αναδημοσίευση υλικού για λόγους προβολής γεγονότων και δραστηριοτήτων της VFLG, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή και δε θα θίγονται δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν θα τροποποιούνται, αλλοιώνονται ή διαγράφονται εμπορικά σήματα.
Ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στις ηλεκτρονικές σελίδες του παρόντος ιστότοπου και αποτελεί κατοχυρωμένα σήματα και προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων, ανάγεται στη δική τους σφαίρα ευθύνης και ουδόλως έχει να κάνει με τον ιστότοπο της VFLG.
ασδ