Η Ιστορία Της Αγελάδας Με Το Όνομα Karma

Τον περασμένο Νοέμβριο (2008), τα παιδιά στο καταφύγιο ζώων Gentle Barn έσωσαν μια ομάδα αγελάδων – μαζί με πολλές γαλοπούλες που προορίζονταν για τη «Γιορτή των Ευχαριστιών» – από απαράδεκτες συνθήκες κακοποίησης σε μία «τοπική φάρμα» (μια από αυτές τις μικρές παραδοσιακές οικογενειακές φάρμες). Χωρίς να το γνωρίζουν στο Gentle Barn, μία αγελάδα από τους νέους κατοίκους γέννησε πρόσφατα ένα μοσχαράκι – ένα μωρό – που δε μεταφέρθηκε και αυτό στην ασφάλεια μαζί με τη μητέρα του.  Παρόλο που ο κτηνοτρόφος παραμέλησε να ενημερώσει το Gentle Barn για την κατάσταση, η αποξενωμένη μητέρα δεν το έκανε:


Ενώ διασώζαμε τις γαλοπούλες από ένα τοπικό ράντσο το 2008, δεν μπορούσαμε να μην παρατηρήσουμε τις τρομακτικές συνθήκες στις οποίες ζούσαν τα άλλα ζώα. Μην μπορώντας να χωνέψουμε τα όσα είδαμε, γυρίσαμε σπίτι με δύο από τις δέκα αγελάδες που βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση και ήταν έγκυες. Όταν γύρισαν σπίτι στο The Gentle Barn, μια από τις αγελάδες φαινόταν σε απαρηγόρητη αναστάτωση. Προσπαθούσε να βγει από το στάβλο, βηματίζοντας, ιδρώνοντας και βελάζοντας σα να φώναζε σε κάποιον. Όλο το πρώτο βράδυ έκλαιγε, και σταματούσε ίσα για να πάρει μια ανάσα. 

Στην αρχή, σκεφτήκαμε ότι το στρες ήταν επειδή της έλειπαν όλα τα ζώα που είχε αφήσει πίσω, ή αισθανόταν αβέβαιη για το νέο της περιβάλλον. Αλλά το πρωί που το κλάμα της δεν είχε ακόμα σταματήσει, συνειδητοποιήσαμε ότι κάτι σοβαρότερο συνέβαινε. Παρατηρήσαμε επίσης ότι οι μαστοί της ήταν γεμάτοι τώρα και έσταζαν γάλα. Όταν επικοινωνήσαμε με το μέρος απ’ όπου τη σώσαμε, οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Είχε αποχωριστεί το μοσχαράκι της, και ενημερωθήκαμε ότι το μωρό της είχε πουληθεί εκείνη τη μέρα σε κάποιον άλλο για να σφαχτεί. Ζητήσαμε να δοθεί το μωρό σε εμάς, γνωρίζοντας ότι διαφορετικά η αγελάδα θα πέθαινε από σπαραγμό, και συμφώνησαν, ειδικά εφόσον το φορτηγό τους είχε χαλάσει και δεν μπορούσαν να μεταφέρουν το μοσχαράκι στους αγοραστές και εμείς είχαμε τρέιλερ… μικρά θαύματα!

Όταν φτάσαμε στο Gentle Barn με το μοσχαράκι, η μαμά του άκουσε τη φωνή του, πήδηξε επάνω και τρύπωσε από την περίφραξη για να πάει στο μοσχαράκι της. Όταν οδηγήσαμε το μικρό μωρό της για να επανενωθεί με εκείνη, το μοσχαράκι κατέρρευσε στο έδαφος μπροστά της. Καθώς το έγλειφε και το ακουμπούσε με τη μύτη της με το πιο τρυφερό άγγιγμα, σηκώθηκε. Ενώ το μωρό θήλαζε, για πρώτη φορά μέσα σε δώδεκα ώρες, η μαμά έβγαλε ένα μεγάλο βέλασμα, σαν το πιο μεγάλο αναστεναγμό ανακούφισης. Τώρα που το μωρό είναι μαζί της, δεν έχει βγάλει τον παραμικρό ήχο. Είναι ευτυχισμένη και γαληνεμένη, και οι δυο τους δε θα χωρίσουν ποτέ ξανά. Όταν επανενώθηκαν, επιστρέψαμε και διασώσαμε και τις υπόλοιπες αγελάδες. Οπότε τώρα, και οι 10 αγελάδες είναι ασφαλείς και προστατευμένες στο Gentle Barn.

Η επανένωση της Κάρμα και του μωρού κυρίου που του δώσαμε το όνομα Rojas, είναι μια συγκινητική ιστορία, που αναδεικνύει την εξυπνάδα και την αξία της οικογένειας και της αγάπης στα μη ανθρώπινα ζώα.

Η Έκπληξη Της Κάρμα 

gentlebarn-karma-and-baby-01.jpg
Η όμορφη ιστορία της Κάρμα, δεν τελείωσε με τη γέννηση του μικρού Rojas! Λίγους μήνες μετά, τον Αύγουστο του 2009, το καταφύγιο Gentle Barn έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Όπως μπορεί να θυμάστε, είχαμε διασώσει μια αγελάδα με τον όνομα Κάρμα πέρυσι. Ο άνθρωπος από τον οποίο τη διασώσαμε, δε μας είχε ενημερώσει πως είχε ένα μωρό, ώσπου είδαμε ότι έκλαιγε συνεχόμενα για 12 ώρες. Έπειτα συνειδητοποιήσαμε πως το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να της προκαλεί τόσο μεγάλο στρες, ήταν η απομάκρυνσή της από κάποιο μωρό. Οπότε, πήγαμε πίσω στη βάρβαρη φάρμα απ’ όπου τη διασώσαμε και αρκετά σίγουροι πως εκεί ήταν το μωρό που επρόκειτο να σταλεί στο σφαγείο. Σώσαμε το μικρό μωρό αγοράκι της και το φέραμε σπίτι στην ασφάλεια του Gentle Barn. Η Κάρμα και ο γιος της Rojas, είναι μαζί έκτοτε. 

Την περασμένη Κυριακή, ένας από τους φροντιστές των ζώων μας, μας ανέφερε ότι οι μαστοί της Κάρμα φαίνονταν πρησμένοι. Τον ρωτήσαμε αν πίστευε ότι η Κάρμα είχε κάποια μόλυνση και απάντησε, «όχι, πιστεύω πως πρόκειται να αποκτήσει μωρό.» Σκεφτήκαμε πως θα έπρεπε να κάνει λάθος γιατί τη διασώσαμε με ένα μικρό μωρό, που ακόμα θήλαζε. Δεν μπορεί να την είχαν γονιμοποιήσει σε εκείνη τη φάρμα ξανά τόσο γρήγορα, και όλα τα αρσενικά μοσχάρια στο καταφύγιό μας είναι στειρωμένα…

Το απόγευμα, πάντα κατεβαίνουμε στο στάβλο για να βγάλουμε τις προστατευτικές μάσκες για τις μύγες και να δώσουμε σε όλους μια λιχουδιά για την καληνύχτα. Πήγαμε ανυποψίαστοι ως συνήθως και στην Κάρμα για να τη δούμε και να ελέγξουμε γι’ αυτό που μας έλεγε ο φροντιστής. Όταν την είδαμε, ένα μικρό ποδαράκι έβγαινε από μέσα της. Γεννούσε ένα μωρό! 

Τρέξαμε στον πάνω όροφο για να πάρουμε τις μπότες και τις κάμερες και επιστρέψαμε γρήγορα κάτω στο στάβλο ακριβώς τη στιγμή που το μικρό προσωπάκι του μωρού έβγαινε μαζί με τα ποδαράκια. Έπειτα, λίγες στιγμές μετά, τον έσπρωξε έξω και εκεί στα πόδια μας, κειτόταν μια πανέμορφη, γερή, υγιέστατη έκπληξη. 

Η Κάρμα γέννησε ένα μωρό αγοράκι, που λεπτά αργότερα, προσπαθούσε ήδη να σταθεί όρθιο. Παρακολουθούσαμε μαγεμένοι καθώς η Κάρμα τον καθάριζε, καθώς εκείνος στεκόταν και περπατούσε, καθώς έκανε τα πρώτα του βήματα, θήλαζε για την πρώτη του φορά και έπειτα κοιμήθηκε δίπλα στην εξαντλημένη αλλά πολύ ευτυχισμένη μαμά. 

Όταν πήραμε την Κάρμα από τη φυλακή της τον περασμένο Νοέμβρη, γεμάτη με νεκρά ζώα, μέσα στη βρωμιά, χωρίς τροφή και νερό, δε σώσαμε μόνο τη δική της ζωή και του μικρού μωρού της, αλλά χωρίς να το γνωρίζουμε, σώσαμε τη ζωή του αγέννητου μωρού της επίσης. Τώρα, και οι τρεις του ζουν μαζί και είναι υγιείς, ασφαλείς και αγαπημένοι για το υπόλοιπο της ζωής τους στο Gentle Barn.
 
Η αγάπη μεταξύ μιας μητέρας και του παιδιού της, δεν είναι λιγότερο μαγική και δυνατή, όταν αυτή αφορά σε ζώα και όχι ανθρώπους. Χωρίς την μεσολάβηση του Gentle Barn, η ζωή της Κάρμα και των μωρών της, θα κατέληγε σε έναν πρόωρο θάνατο, μετά από πολλά δεινά, πόνο και αγωνία. Η ιστορία της Κάρμα είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που η ιστορία είχε ένα καλό τέλος. Πάνω από 9 εκατομμύρια «γαλακτοπαραγωγικές» αγελάδες είναι φυλακισμένες στις γαλακτοπαραγωγικές μονάδες των ΗΠΑ και 35 εκατομμύρια μοσχαράκια νεαρά και 1 εκατομμύριο μοσχαράκια «γάλακτος» σφάζονται στις ΗΠΑ το χρόνο. Οι αριθμοί αυτοί αναφέρονται μόνο στην γαλακτοπαραγωγή των ΗΠΑ. Ο συνολικός αριθμός ανά τον κόσμο ξεπερνά κάθε φαντασία.

Κάθε φορά που καταναλώνετε ένα γεύμα, γράφετε μια ιστορία, μια ιστορία όχι φαντασίας, αλλά που υφίσταται ένα άλλο αισθανόμενο πλάσμα:

Ζωή, αγάπη και ελευθερία

gentlebarn-karma-and-baby-02

ή εκμετάλλευση, βασανιστήρια και δολοφονία.

2809520270_b2bc92a8a8.jpg

Η τύχη των άλλων πλασμάτων ξεκινάει από το πιάτο σου. Τι θα επιλέξεις;

 

Μεταφρασμένο άρθρο και φωτογραφίες από το Easy Vegan

Copyright © 2014-2016 Vegan for life Greece® All Rights Reserved.
Aπαγορεύεται η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση,  «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς την  προηγούμενη συναίνεση της Vegan for life Greece.
Eπιτρέπεται η αναδημοσίευση υλικού για λόγους προβολής γεγονότων και δραστηριοτήτων της VFLG, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή και δε θα θίγονται δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν θα τροποποιούνται, αλλοιώνονται ή διαγράφονται εμπορικά σήματα.
Ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στις ηλεκτρονικές σελίδες του παρόντος ιστότοπου και αποτελεί κατοχυρωμένα σήματα και προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων, ανάγεται στη δική τους σφαίρα ευθύνης και ουδόλως έχει να κάνει με τον ιστότοπο της VFLG.

 

Advertisements