Γιατί Το Δέρμα Είναι Αηδιαστικό Και Βάναυσο

Το δέρμα είναι το πιο συνηθισμένο ζωικό προϊόν που χρησιμοποιείται στα ρούχα και τα αξεσουάρ, και ενώ για πολλά άλλα, όπως το αγκορά και το κασμίρ, έχει βγει κακή φήμη από τον τύπο, το δέρμα συχνά ξεχνιέται. Ίσως εξαιτίας της ευρείας χρήσης του, ή της τεράστιας οικονομικής αξίας που έχει το προϊόν, γι’ αυτούς που εμπλέκονται στην παραγωγή και την πώλησή του.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, είναι ώρα να δούμε βαθύτερα την αλήθεια για το δέρμα, και να αποκαλύψουμε πέντε αηδιαστικούς παράγοντες που μπορεί να σας κάνουν να το ξανασκεφτείτε την επόμενη φορά που θα ψάχνετε να αγοράσετε μια καινούρια δερμάτινη ζώνη, τσάντα, ή ζευγάρι παπούτσια.

Το δέρμα ήταν κάποτε η επιδερμίδα ενός ζώου

Το πιο αηδιαστικό γεγονός για το δέρμα, είναι ότι κάποτε ήταν η επιδερμίδα ενός ζωντανού πλάσματος, που ανέπνεε και σκεφτόταν. Αν αναφέρεις ότι φοράς γούνα, πολλοί άνθρωποι θα αηδιάσουν και μόνο στη σκέψη. Αν αναφέρεις ότι φοράς δέρμα, υπάρχει λίγη έως καμία αντίδραση τις περισσότερες φορές. Βασικά, είναι το ίδιο πράγμα, εκτός του ότι το δέρμα δε μοιάζει πια με το δέρμα ενός ζώου, όπως συμβαίνει με τη γούνα. Ίσως αν περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονταν το ζώο από το οποίο προήλθε η ζώνη, να μην ήταν τόσο δεκτικοί στο να την αγοράσουν.

Τα βυρσοδεψεία μολύνουν με καρκινογόνα χημικά

Τα ζώα δεν είναι τα μόνα που υποφέρουν, σαν αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης για δέρμα. Η μοντέρνα διαδικασία χρωματισμού που συνηθίζει να προλαμβάνει το δέρμα από την αποσύνθεση, χρησιμοποιεί εξαιρετικά τοξικά χημικά, πολλά από τα οποία είναι γνωστά ως καρκινογόνα. Φορμαλδεΰδη, κυανίδιο, μόλυβδος, χρώμιο, όλα χρησιμοποιούνται σε διαφορετικά βυρσοδεψεία ανά τον κόσμο, και αυτά τα καρκινογόνα τοξικά απελευθερώνονται σε ποτάμια κατά τη διαδικασία βιομηχανοποίησης. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθένειας ανακάλυψαν το γεγονός ότι όσοι ζούσαν κοντά σε βυρσοδεψεία είχαν πολλές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν λευχαιμία, καρκίνους των πνευμόνων και τη μύτη, και άλλες σοβαρές νόσους.

Το δέρμα δεν είναι ένα ζωικό υποπροϊόν

Υπάρχει μία συχνή παρανόηση ότι το δέρμα είναι απλά ένα υποπροϊόν της βιομηχανίας κρέατος και γαλακτοκομικών, και χρησιμοποιώντας το, μειώνουμε τα απορρίμματα. Το δέρμα αξίζει όσο το 10% της συνολικής αξίας μιας αγελάδας, κάνοντάς το πιο σημαντικό οικονομικά προϊόν, μετά το «κρέας». Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα της αγελάδας είναι βασικής σημασίας για να είναι επικερδής όλη η επιχείρηση των κτηνοτρόφων.
ασδ

Δύο εκατομμύρια γάτες και σκύλοι γδέρνονται ζωντανοί για δέρμα

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας δερμάτινων προϊόντων και πολυάριθμες έρευνες έχουν αποκαλύψει την αλήθεια σχετικά με την προέλευση του δέρματος αυτού. Στην Κίνα μόνο, δύο εκατομμύρια γάτες και σκύλοι γδέρνονται ζωντανοί κάθε χρόνο, ενώ το δέρμα τους σκόπιμα αναγράφεται λάθος στην ετικέτα και πωλείται σε κατασκευαστές για να φτιάξουν προϊόντα για εξαγωγή. Αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό στην Κίνα, και θεωρείται παγκόσμιο ζήτημα.

Δείτε το βίντεο: 
«Δέρμα σκύλου και γάτας σε 60 δευτερόλεπτα»
(περιέχει σκληρές εικόνες)
 

Τα χημικά που προστίθενται στο δέρμα, είναι σχεδόν αδύνατο να αποσυντεθούν

Μεταξύ της βυρσοδεψίας και της βαφής, το δέρμα δέχεται πολλαπλές εφαρμογές χημικών συντηρητικών, χρωμάτων, σκληρυντικών και τροποποιητών για να του δοθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εκτός του γεγονότος ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των πρόσθετων είναι επιβλαβή για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, και προκαλούν μόλυνση κατά τη διαδικασία επεξεργασίας, κάνουν το υλικό αδύνατο να είναι βιοδιασπώμενο, που σημαίνει ότι αυτά τα προϊόντα μπορεί να καταλήξουν να μολύνουν τη Γη για χιλιάδες χρόνια μετά.

Από την κακομεταχείριση και τη θανάτωση των ζώων, ως το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα της παραγωγής δέρματος, το δέρμα διανύει ένα αρνητικό μονοπάτι μιζέριας και καταστροφής.

Υπάρχουν τόσα πολλά υπέροχα εναλλακτικά υφάσματα που δεν περιέχουν βία, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ρουχισμό, αξεσουάρ, ταπετσαρίες, κάνοντάς το ακόμα πιο εύκολο να πούμε ΟΧΙ στο δέρμα!

Δείτε μερικές εναλλακτικές επιλογές: 

 

KILLSTAR VEGAN LEATHER JACKET.

 

Men’s Jacket Saboo Biker Style, Faux Leather.

THE VEGAN COLLECTION JULIAN REVERSIBLE BELT.

Dwell Collection Bag, Vegan Bordeaux Red Leather.

ROCUS MEN’S VEGAN BOAT SHOES.

DALLAS vegan Boots. 

Μεταφρασμένο άρθρο από One Green Planet

Copyright © 2014-2016 Vegan for life Greece® All Rights Reserved.
Aπαγορεύεται η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση,  «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς την  προηγούμενη συναίνεση της Vegan for life Greece.
Eπιτρέπεται η αναδημοσίευση υλικού για λόγους προβολής γεγονότων και δραστηριοτήτων της VFLG, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή και δε θα θίγονται δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν θα τροποποιούνται, αλλοιώνονται ή διαγράφονται εμπορικά σήματα.
Ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στις ηλεκτρονικές σελίδες του παρόντος ιστότοπου και αποτελεί κατοχυρωμένα σήματα και προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων, ανάγεται στη δική τους σφαίρα ευθύνης και ουδόλως έχει να κάνει με τον ιστότοπο της VFLG.