Το Ανόητο Επιχείρημα "Σκοτώνεις Φυτά"

Το άρθρο που ακολουθεί, είναι το 5ο της σειράς δημοσιευμάτων με θέμα:

Απαντήσεις Στις Πιο Γνωστές Δικαιολογίες Για Την Κρεοφαγία

ηξξ

Όταν οι καταναλωτές κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών στερεύουν από δικαιολογίες επειδή τρώνε νεκρά ζώα, συνήθως πετάνε ένα-δυο ανόητα πράγματα. Πρώτα, διατείνονται σεβασμό για το vegan τρόπο ζωής, και ζητούν αντίστοιχα σεβασμό. Φυσικά, αυτοί οι εκμεταλλευτές σέβονται το vegan τρόπο ζωής… τί να μη σεβαστείς; Είμαστε υπερβολικά συμπονετικοί, ευσπλαχνικοί και αλτρουιστές; Η ικεσία των καταναλωτών κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών για σεβασμό από τους vegan, μοιάζει με τους παιδόφιλους του NAMBLA (North American Man Boy Love Association) που ζητούν το σεβασμό από τους ανθρώπους που δε βιάζουν μικρά αγοράκια. Δε σέβομαι ανθρώπους που επιλέγουν τη βαναυσότητα.Δε σέβομαι την επιθυμία ενός ληστή να ληστέψει τράπεζες. Δε σέβομαι την πεποίθηση ενός Ναζί ότι οι Εβραίοι, οι μαύροι, οι γκέι κλπ είναι κατώτεροι και θα έπρεπε να εξολοθρευτούν. Δε σέβομαι τρόπους ζωής που βασίζονται στο μίσος και τη διάκριση. 

 

Η δεύτερη ανοησία των καταναλωτών κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών είναι η προσπάθεια να κατηγορήσουν το vegan τρόπο ζωής, ισχυριζόμενοι ότι τα φυτά υποφέρουν και πεθαίνουν, για να φάνε οι vegans του κόσμου. Ωστόσο, ακόμα ψάχνω οργανώσεις ανθρώπων, όπως »Η Ηθική Μεταχείριση Των Καρότων», »Η Τελευταία Ευκαιρία Του Μπρόκολου» ή »Τα Μήλα Αξίζουν Απόλυτης Προστασίας Σήμερα Και Για Πάντα». Δεν υπάρχουν άνθρωποι σε καμία οργάνωση για την »Ηθική Μεταχείριση των Καρότων», γιατί όλοι γνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα στο να βγάζεις ένα καρότο από το έδαφος και στο να κόβεις ένα γουρούνι σε κομμάτια. 
Όλοι επίσης γνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα στο να κουρεύεις το γρασίδι και το να πετάς ένα μωρό κοτοπουλάκι (βιομηχανία αυγών) σε μια αλεστική μηχανή. Εάν κάποιος δεν καταλαβαίνει τη διαφορά, τότε αυτό το άτομο είναι ανειλικρινές και παράλογο. Το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι συγκρίνουν τα καρότα με τις αγελάδες αποδεικνύει πόσο πραγματικά βυθισμένοι είναι, στην καταπιεστική σκέψη του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των αυγών.
Αφήστε με να σας εξηγήσω περισσότερο, πόσο άτοπο είναι να πιστεύεις ότι τα φυτά είναι παρόμοια με τα ζώα. Η γυναίκα μου πρόσφατα επισκέφθηκε τους γονείς της και παρατήρησε ότι ένας 20ετής κάκτος που είχε στο παιδικό της δωμάτιο, δεν πήγαινε πολύ καλά. Μετά την περιήγησή της σε κάποιες ιστοσελίδες σχετικές με κηπουρική, ΚΟΨΑΜΕ τον κάκτο στη μέση και τον αφήσαμε έξω να στεγνώσει στον ήλιο για τρεις ημέρες. Τον μεταφυτέψαμε, και τώρα ευημερεί. Οπότε, αν πραγματικά πιστεύετε ότι τα φυτά και τα ζώα είναι ένα και το αυτό, τότε κόψτε ένα ανθρώπινο μωρό στη μέση και δείτε τι θα συμβεί. Ακόμη καλύτερα, πηγαίνετε στο τοπικό σας ιατρικό κέντρο και γιατρέψτε όλο τον κόσμο, κόβοντάς τον στη μέση. Η αλήθεια είναι ότι αν αυτή η ιστοσελίδα μιλούσε για τα μαρτύρια του καρότου και της ντομάτας, ή αν έκανα διαλέξεις για τη βία στα αμύγδαλα, ή αν επιδείκνυα βίντεο από κρυφές κάμερες όπου άνθρωποι μαζεύουν μήλα από δέντρο και μαινόμουν για το μάδημα του δέντρου, θα σκάγατε στα γέλια και θα λέγατε στους φίλους για την ανισορροπία μου.
Επιπλέον, αν τα φυτά ήταν αισθανόμενα πλάσματα ικανά να υποφέρουν, πώς και οι πυροσβέστες δε σώζουν ποτέ φυτά από τις φωτιές; Παγκοσμίως οι πυροσβέστες έχουν πρωτόκολλο να σώζουν ανθρώπους και ζώα, αλλά κανένα για φυτά. Και αυτό δεν είναι περίπτωση διάκρισης ανάμεσα στο χρυσάνθεμο, το ροδόδεντρο, το τριαντάφυλλο, την ντομάτα ή το βασιλικό, γιατί τα ζώα είναι τα είδη που έχουν υποστεί τη μέγιστη διάκριση σε αυτό τον πλανήτη! Εντούτοις, τα πυροσβεστικά σώματα έχουν πρωτόκολλα για να σώζουν τη ζωή τους, ακόμα κι αν αυτά τα πρωτόκολλα είναι σπισισιστικά*.

Για παράδειγμα, αν μια διάσωση είναι εφικτή, οι πυροσβέστες βοηθούν πρώτα τους ανθρώπους. Τότε, αν ακόμα είναι εφικτή η διάσωση, επιστρέφουν για τα ζώα. Όμως, κανένας πυροσβέστης δεν επέστρεψε τρίτη φορά – ακόμα και αν ήταν ασφαλές να γίνει – για να πάρει τα φυτά του σπιτιού. Επίσης, όσον αφορά στην ηλίθια ερώτηση που δέχονται οι άνθρωποι υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων για το αν θα έσωζαν ένα σκύλο ή ένα μωρό από πνιγμό, τουλάχιστον υπάρχουν δύο πιθανές απαντήσεις. Αν ρωτούσα έναν άνθρωπο που τρώει κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά, κατά πόσον θα έσωζε ένα καρότο ή μια κότα από πνιγμό, μια ντομάτα ή ένα μοσχαράκι, το να σώσει ένα λαχανικό δε θα ήταν καν επιλογή. Και τα ζώα που ΘΑ έσωζαν, είναι άτομα που καταπιέζουν ενεργά!
 ασδ
Ακόμα και από την οπτική του καταναλωτή κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών, είναι απλά παράλογο να μιλάμε για απόδοση δικαιωμάτων ελευθερίας και σωματικής ακεραιότητας σε μη αισθανόμενα φυτά, ενώ κάνεις αισθανόμενα ζώα να υποφέρουν και να πεθαίνουν κατά δισεκατομμύρια!
ασδ
Τα φυτά, σε αντίθεση με τα ζώα, είναι μη αισθανόμενα πλάσματα, χωρίς νευρικό σύστημα, πνεύμονες, καρδιά, νεφρά, έντερα, αίμα, αυτιά και μάτια. Δεν αφοδεύουν ή ουρούν επίσης.Κανείς δεν ουρλιάζει με τρόμο όταν οι γείτονες κουρεύουν το γρασίδι (το γρασίδι είναι φυτό, επίσης). Όμως αν οι γείτονες τεμάχιζαν γουρούνια σε κομμάτια στην μπροστινή αυλή, θα υπήρχαν κλάματα και φυσικές παρεμβάσεις και θα καλούσαν τις αρχές να σταματήσουν το αιματοκύλισμα. Επίσης, αν οι άνθρωποι πραγματικά πιστεύουν ότι είναι λάθος να τρως φυτά, θα μπορούσαν πάντα να επιλέξουν έναν πιο ιδιαίτερο vegan τρόπο ζωής, αυτόν της καρποφαγίας (δηλαδή την κατανάλωση των καρπών που πέφτουν από τα δέντρα). Από μια Ιουδαιο-Χριστιανο-Ισλαμική οπτική, ο ‘Κήπος της Εδέμ’ ήταν ένας καρποφαγικός παράδεισος. Από ανατομικής πλευράς, οι άνθρωποι βασικά είναι καρποφάγοι.
 ασδ
Ο φιλόσοφος Βολταίρος, είπε κάποτε: «Όσοι μπορούν να σε κάνουν να πιστεύεις παραλογισμούς, μπορούν να σε κάνουν να πράττεις φρικαλεότητες.»
ασδ
Όταν πρόκειται για πόνο και βάσανα, οι κραυγές, το αίμα, το σφάδασμα, και ο φόβος που βγάζουν τα ζώα εξομοιώνονται με τα λεγόμενα «κύματα» των φυτών.

Αλλά απλά για να δείξουμε πόσο βαθιά ανόητο είναι πραγματικά το επιχείρημα «σκοτώνεις φυτά», ας υποθέσουμε προς στιγμήν ότι οι καταναλωτές κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών που το επικαλούνται, πιστεύουν πραγματικά ότι οι vegans σκοτώνουν τα φυτά και τα κάνουν να υποφέρουν. Ακόμα κι αν ήταν έτσι λοιπόν, αυτοί οι εκμεταλλευτές των ζώων θα έπρεπε λογικά να γίνουν vegan ευθύς αμέσως! Εάν μελετήσατε τα άρθρα μου για τη γεωργία βασισμένη στα ζώα, γνωρίζετε ήδη ότι οι κοινωνίες που καταναλώνουν κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά, καταστρέφουν πολύ περισσότερα φυτά απ’ ό,τι οι vegans. Στην Αμερική, το 70-80% του καλαμποκιού, του σιταριού, της βρώμης και της σόγιας ταΐζονται στα 10 δισεκατομμύρια ζώα ξηράς που δολοφονούνται ετησίως. Παγκοσμίως, το 35 με 65% των φυτών του πλανήτη, ταΐζονται στα 60 δισεκατομμύρια ζώα ξηράς που δολοφονούνται ετησίως. 

Αν οι άνθρωποι σταματούσαν να τρώνε ζώα, θα κόβονταν λιγότερα φυτά. Θυμηθείτε, ένας vegan μόνο, καταναλώνει άμεσα περίπου το ένα δέκατο της φυτικής τροφής που καταναλώνεται άμεσα ή έμμεσα από έναν καταναλωτή κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών. Ο βιγκανισμός παραμένει η ΜΟΝΗ λύση σε αυτό το πρόβλημα, καθώς θα πέθαιναν λιγότερα πλάσματα – αισθανόμενα και μη –  αν οι άνθρωποι, που είναι ανατομικά φυτοφάγοι έτσι κι αλλιώς, έτρωγαν φυτά απευθείας. Ακόμα και το Συμβούλιο Επιστημών Τεχνολογίας και Γεωργίας, μια ομάδα ανθρώπων γεωργίας βασισμένη στα ζώα, ανέφεραν ότι στις αρχές του ’90, όλες οι σοδειές της Αμερικής θα μπορούσαν να ταΐσουν κάθε άνθρωπο σε αυτόν τον πλανήτη δύο φορές! Ωστόσο, με μια συμφωνία: θα έπρεπε όλοι να είναι vegan!

Δυστυχώς, αυτά τα στοιχεία κάνουν από μικρή έως καμία εντύπωση στους καταναλωτές κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών, που ψάχνουν καταφύγιο στη δικαιολογία περί θανάτωσης των φυτών, επειδή στην πραγματικότητα δε δίνουν δεκάρα για τα φυτά, και δεν τους νοιάζουν περισσότερο από τα βασανιστήρια των ζώων. Απλά ψάχνουν απεγνωσμένα για ακόμα μία φτηνή δικαιολογία για να τρώνε ζωικά προϊόντα.

Μερικοί καταναλωτές κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών, ισχυρίζονται ότι οι vegans σκοτώνουν έμμεσα ζώα, επειδή τα αγροτικά μηχανήματα που θερίζουν τις σοδειές, σκοτώνουν ζώα χωρίς πρόθεση. Οι προμελετημένοι θάνατοι 60 δισεκατομμυρίων ζώων ξηράς και 90 δισεκατομμυρίων ζώων νερού παγκοσμίως είναι διαμετρικά αντίθετοι προς τους τυχαίους θανάτους σε ένα αγρόκτημα. Ακόμα και το άδικο νομικό μας σύστημα, αναγνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα προμελετημένο έγκλημα και έναν τυχαίο θάνατο. Μιας και οι αγρότες δε χρησιμοποιούν τα τρακτέρ τους για να συνθλίψουν σκόπιμα σκίουρους και φίδια, δε γνωρίζεις ποτέ πού, πότε ή κατά πόσο πρόκειται να συμβεί. Τα σφαγεία ΣΚΟΠΙΜΑ σκοτώνουν ζώα για τους καταναλωτές κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών.

Έχω υπάρξει εθελοντής στο Καταφύγιο Ζώων Φάρμας SASHA για περίπου 20 χρόνια. Όταν κουρεύαμε τις πεδιάδες με το σανό, υπήρχαν φορές που κάποιο φίδι ή ποντίκι του αγρού κατέληγε στα δεμάτια με το σανό. Αυτό δε μας έκανε σκόπιμα δολοφόνους. Μας έκανε ανθρώπους στον 21ο αιώνα που βασίζονται στις μηχανές. Όταν χρησιμοποιούμε μηχανές, θα συμβούν θάνατοι ζώων και ανθρώπων από ατύχημα. Δεν είναι βολικά υποκριτικό ότι οι καταναλωτές κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών που θέτουν το ζήτημα τρακτέρ-ζώα, να οδηγούν αυτοκίνητο, παρόλο που αυτές οι μηχανές σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο; Αυτοί οι θάνατοι από ατύχημα είναι εντάξει για εκείνους, γιατί οι καταναλωτές κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών δεν είναι εθισμένοι στη θανάτωση ανθρώπων. Είναι εθισμένοι στη θανάτωση ζώων. Και οι εξαρτημένοι είναι οι πιο παράφρονες, παράλογοι και όλο δικαιολογίες άνθρωποι που αντιμετώπισε ποτέ ο πλανήτης. Οι εξαρτημένοι είναι ΠΑΝΤΑ παράλογοι όταν πρόκειται για τις συνήθειές τους. Έχετε γνωρίσει ποτέ αλκοολικό, καπνιστή ή χρήστη ηρωίνης που να είναι λογικός ή ηθικός όταν πρόκειται για αλκοόλ, τσιγάρα ή ηρωίνη; Φυσικά όχι. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως λογικός – ή ηθικός – καταναλωτής κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών, όταν πρόκειται για ζητήματα ζώων και κατά πόσο οι άνθρωποι θα έπρεπε να σκλαβώνουν, να δολοφονούν και να τρώνε ζώα. 

Θέλω να θίξω ένα ακόμα ζήτημα, στην ατέρμονη προσπάθειά τους να πιάσουν τους vegans σε αντιφάσεις. Πολλοί καταναλωτές κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών, ισχυρίζονται ότι τα ζώα θανατώνονται σκόπιμα ΠΡΙΝ καν τα τρακτέρ βγουν στα χωράφια, όταν οι αγρότες προετοιμάζουν τη γη για να αναπτυχθούν οι σοδειές. Αυτό το σχόλιο είναι τόσο κοινότυπο, όσο το ευφυολόγημα «οι vegans σκλαβώνουν τους σκύλους και τις γάτες που έχουν για συντροφιά», γιατί αυτοί οι ανόητοι δεν μπορούν να πιάσουν το ότι οι αγρότες είναι κυρίως και οι ίδιοι καταναλωτές κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών, όχι vegans. Και οι vegans, όπως πάντα, προσπαθούν συνεχώς να καθαρίσουν τα σημάδια του αίματος, που διαρκώς οι καταπιεστές και δολοφόνοι αφήνουν στο δρόμο τους!

Αν οι vegans ήταν υπεύθυνοι για τα πάντα, θα επιλύαμε ΟΛΑ τα ζητήματα αδικίας και θα είχαμε έναν ειρηνικό κόσμο, γιατί οι vegans αφήνουν μικρό αποτύπωμα και προκαλούν το απόλυτα ελάχιστο ποσό δεινών χωρίς πρόθεση σε αυτόν τον πλανήτη και τους κατοίκους του. Οι καταναλωτές κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών προκαλούν το ΜΕΓΙΣΤΟ ποσό δεινών – με πρόθεση και χωρίς πρόθεση – σε αυτόν τον πλανήτη και τους κατοίκους του, γιατί είναι αδικαιολόγητο να λιμοκτονούν εκατομμύρια άνθρωποι μέχρι θανάτου εσκεμμένα, ταΐζοντας περίπου το 50% των παγκόσμιων σοδειών σε 60 δισεκατομμύρια ζώα ξηράς, για να σκοτώσουμε 60 δισεκατομμύρια ζώα ξηράς και 90 δισεκατομμύρια ζώα νερού προμελετημένα.

5fea2-iemeni
*Σπισισμός
Ο όρος σπισισμός (ή σπισισισμός) προέρχεται από την αγγλική λέξη speciesism. Η έννοια του σπισισμού δηλώνει τη διάκριση μεταξύ δύο ειδών, η οποία αποφέρει την εκμετάλλευση του ενός είδους από το άλλο. Ουσιαστικά πρόκειται για μία έννοια παρόμοια με αυτές του σεξισμού και του ρατσισμού. Αν και μάλλον ο Κάρολος Δαρβίνος είχε χρησιμοποιήσει πρώτος τη συγκεκριμένη λέξη, ο Ρίτσαρντ Ράιντερ είναι αυτός του τη χρησιμοποίησε πρώτη φορά επίσημα το 1973.

Μετάφραση του άρθρου The Insipid «Killing Plants» Argument του Gary Yourofsky

Copyright © 2014-2016 Vegan for life Greece® All Rights Reserved.
Aπαγορεύεται η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση,  «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς την  προηγούμενη συναίνεση της Vegan for life Greece.
Eπιτρέπεται η αναδημοσίευση υλικού για λόγους προβολής γεγονότων και δραστηριοτήτων της VFLG, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή και δε θα θίγονται δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν θα τροποποιούνται, αλλοιώνονται ή διαγράφονται εμπορικά σήματα.
Ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στις ηλεκτρονικές σελίδες του παρόντος ιστότοπου και αποτελεί κατοχυρωμένα σήματα και προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων, ανάγεται στη δική τους σφαίρα ευθύνης και ουδόλως έχει να κάνει με τον ιστότοπο της VFLG.

ασδ

One comment

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.