Κλιματική Αλλαγή… Κι Εσύ Τι Κάνεις;

Θέλεις να σώσεις τον πλανήτη; Ξεκίνα από το να αλλάζεις τη διατροφή σου! Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του ΟΗΕ: «Μια παγκόσμια μεταστροφή στη vegan διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για να σωθεί ο κόσμος από την πείνα, τη φτώχεια, και το σοβαρότερο παράγοντα της κλιματικής αλλαγής». 
 
Η vegan διατροφή, αποκλείει κάθε τροφή ζωικής προέλευσης, δηλαδή κάθε είδος κρέατος (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι κλπ.), τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά.
Δες πώς μπορεί να σώσει τον πλανήτη και τα ζώα:

1. Μειώνει Το Ανθρακικό Αποτύπωμα

Η μεταστροφή σου σε μια vegan διατροφή μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 50%! Η παγκόσμια κτηνοτροφία ευθύνεται για το 18% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ξεπερνώντας τις παγκόσμιες μεταφορές που ευθύνονται για το 14%.

2. Μειώνει Τη Σπατάλη Σε Νερό

Γνωρίζατε ότι για να παραχθεί ένα κιλό κρέατος απαιτείται 15 φορές περισσότερο νερό από την παραγωγή 1 κιλού σιτηρών; Δύο φέτες τυρί απαιτούν 190 λίτρα νερού, 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι 340 λίτρα νερού, ενώ για 1 ποτήρι φυτικό γάλα απαιτούνται μόλις 34.


 

3. Δεν Επιβαρύνει Τον Υδροφόρο Ορίζοντα

Υπολογίζεται ότι 500 εκατομμύρια με 1 δισεκατομμύριο τόνοι κοπριάς παράγονται ετησίως από τα ζώα που εκτρέφονται για τροφή, δηλαδή 3 φορές περισσότερο από την ανθρώπινη παραγωγή. Οι τεράστιες ποσότητες παραγωγής κοπριάς μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, τα ποτάμια, τα ρέματα, προκαλώντας ένα πραγματικά τοξικό χάος.

4. Καταπολεμά Την Παγκόσμια Πείνα

Το 60% της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών δίνεται ως τροφή στην κτηνοτροφία, την ώρα που 5 δις άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από λιμοκτονία. Για 1 κιλό κρέατος απαιτούνται τουλάχιστον 13 κιλά φυτικής τροφής, τα οποία θα μπορούσαν να θρέψουν άμεσα 10πλάσιο πληθυσμό.

5. Καταλαμβάνει Λιγότερη Γη

Το 30% της ξηράς της Γης, χρησιμοποιείται για την εκτροφή ζώων για τροφή, και την παραγωγή των σιτηρών που προορίζονται γι’ αυτά. Τέσσερα στρέμματα γης, μπορούν να παράγουν 18.000 κιλά πατάτες, 22.000 κιλά τομάτες, αλλά μόλις 113 κιλά κρέατος. Η καλλιέργεια φυτικής τροφής δε, ευεργετεί παράλληλα τον αέρα, το νερό και το έδαφος. Επίσης αποψιλώνονται δάση, για να γίνουν στο μεγαλύτερο μέρος τους βοσκοτόπια, όπως έχει συμβεί με το 80% του Αμαζονίου.

6. Δεν Είναι Υπαίτια Για Μεταδοτικά Νοσήματα

 

Το 80% των αντιβιοτικών παγκοσμίως, χορηγούνται στα ζώα που εκτρέφονται για τροφή, λόγω της ανάπτυξης μολύνσεων από το συνωστισμό και τις συνθήκες διαβίωσης. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν ένα μέρος των βακτηρίων, δημιουργώντας παράλληλα ανθεκτικά τοξικά βακτήρια, που μεταδίδονται μέσω του νερού και του αέρα και μολύνουν τις φυτικές καλλιέργειες (πχ E. Coli).

7. Προλαμβάνει τη Μόλυνση

Δείτε την εικόνα!

Ένα κιλό κρέατος απαιτεί 13% περισσότερα ορυκτά καύσιμα για να παραχθεί, απ’ ότι ένα κιλό σόγιας. Αν πραγματικά θέλετε να μειώσετε τα ορυκτά καύσιμα, μην οδηγείτε μόνο αυτοκίνητο χαμηλών εκπομπών ρύπων, αλλά αποκλείστε το κρέας από τη διατροφή σας!

 

8. Προστατεύει Τους Ωκεανούς

Η βιομηχανία ψαριών και άλλων θαλασσινών, λεηλατεί τους ωκεανούς. Περίπου το 50% των ψαριών που πιάνονται στους ωκεανούς ταΐζονται στα ζώα που εκτρέφονται υπό τη μορφή ιχθυάλευρου, ενώ οι φάλαινες, οι φώκιες, τα δελφίνια και τα θαλασσοπούλια λιμοκτονούν.

Πηγή: ChooseVeg

Copyright © 2014-2016 Vegan for life Greece® All Rights Reserved.
Aπαγορεύεται η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση,  «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς την  προηγούμενη συναίνεση της Vegan for life Greece.
Eπιτρέπεται η αναδημοσίευση υλικού για λόγους προβολής γεγονότων και δραστηριοτήτων της VFLG, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή και δε θα θίγονται δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν θα τροποποιούνται, αλλοιώνονται ή διαγράφονται εμπορικά σήματα.
Ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στις ηλεκτρονικές σελίδες του παρόντος ιστότοπου και αποτελεί κατοχυρωμένα σήματα και προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων, ανάγεται στη δική τους σφαίρα ευθύνης και ουδόλως έχει να κάνει με τον ιστότοπο της VFLG.

 

Advertisements