Το Να Είσαι Φεμινιστής Σημαίνει Να Είσαι Vegan

10 Πράγματα Που Θα Αγαπήσετε Στις Αγελάδες!
Μετά από επαναλαμβανόμενους κύκλους καταναγκαστικών εγκυμοσυνών, επίπονων γεννήσεων, ανελέητου αρμέγματος και συντριπτικού πένθους, το πνεύμα τους τις αφήνει, τα σώματά τους μαραίνονται, το γάλα τους στερεύει. Στην ηλικία που στη φύση, μια θηλυκή αγελάδα ίσα που θα έμπαινε στην ενηλικίωση, η ζωή μιας γαλακτοπαραγωγού αγελάδας τελειώνει. Όταν η «παραγωγή» της σε γάλα μειώνεται, εκείνη και οι άλλες της επίσης «ξοφλημένες» συντρόφισσες στο κοπάδι οδηγούνται σε φορτηγά για το σφαγείο. Μερικές είναι έγκυες. Όλες ακόμα γαλακτοφορούν. Καθώς οδηγούνται προς τη δολοφονία τους, τρέχει γάλα από τα στήθη τους στο πάτωμα του σφαγείου… Όλες οι επιχειρήσεις γαλακτοκομικών, συμπεριλαμβανομένων των βιολογικών, υπάρχουν αποκλειστικά κάνοντας σε εκατομμύρια ανυπεράσπιστα θηλυκά το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος σε μια μητέρα. Οι καταναλωτές γαλακτοκομικών στηρίζουν αυτή την πρακτική με τις αγορές τους.
«Το γάλα προέρχεται από μια μητέρα που θρηνεί»
απόσπασμα από φυλλάδιο του Peaceful Prairie Sanctuary
ηξκ 

Επισκεπτόμενος το μη-vegan σπίτι μιας αυτοαποκαλούμενης φεμινίστριας, μου προσέφερε αγελαδινό γάλα με τσάι. Τότε είναι που έκανα τη βαθιά σύνδεση ότι είναι αδύνατο να είσαι αληθινά φεμινιστής ενώ καταναλώνεις γαλακτοκομικά (ή άλλα ζωικά προϊόντα), καθώς ολόκληρη η βιομηχανία ζώων έχει χτιστεί στην εκμετάλλευση του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Αυτό πρέπει να αναγνωριστεί ως φεμινιστικό πρόβλημα καθώς είναι ανάλογο με την προσπάθεια του φεμινιστικού κινήματος ώστε οι γυναίκες να έχουν τον έλεγχο του σώματός τους.

Ζώα και των δυο φύλων υποφέρουν κάτω από τη θεσμοθετημένη εκμετάλλευσή τους. Ωστόσο, τα θηλυκά των ειδών συχνά υπόκεινται σε πιο παρατεταμένη κακομεταχείριση, συμπεριλαμβανομένων των επαναλαμβανόμενων κύκλων τεχνητών γονιμοποιήσεων (μηχανική ή χειροκίνητο βιασμό), σωματική κακοποίηση των μαστών τους, και ο κατά κανόνα διαχωρισμός τους από τα μωρά τους. Όλα αυτά είναι βάρβαρες συναισθηματικές εμπειρίες για τα θηλυκά κάθε είδους.

(Τα αρσενικά κακοποιούνται επίσης σεξουαλικά. Όχι μόνο στη βιομηχανία με την πρακτική του ευνουχισμού, αλλά επίσης χρησιμοποιούμενα σα «δότες» σπέρματος. Υπάρχουν φωτογραφίες στο διαδίκτυο που δείχνουν ταύρους σε μηχανήματα να εξαναγκάζονται να εφοδιάσουν τη βιομηχανία της «τεχνητής γονιμοποίησης». Όλο αυτό είναι μέρος της κατανάλωσης γαλακτοκομικών. Είναι πολύ διεστραμμένο, καθώς όλα είναι χρησιμοποίηση ζώων, αν το σκεφτείτε ειλικρινά.)

Η βιομηχανία της κτηνοτροφίας έχει κάνει αρκετή δουλειά διαφημίζοντας εικόνες με «χαρούμενες αγελάδες» που μετά χαράς μας δίνουν το γάλα τους, καθώς επίσης και καλύπτοντας τις προσβλητικές τους διαδικασίες. Ωστόσο, ακόμα και αν όλες οι άκαρδες πρακτικές που συνδέονται με την κτηνοτροφία δεν ήταν συνηθισμένες, είναι βαθιά προβληματικό το ότι το θηλυκό αναπαραγωγικό σύστημα κάθε είδους θεωρείται ευρέως πως δεν είναι τίποτα άλλο από μία οικονομική πηγή.

Πολλοί από το φεμινιστικό κίνημα μπορεί να ενδιαφέρονται να μάθουν ότι μερικοί στην κτηνοτροφία βασικά χρησιμοποιούν τον όρο «μηχανισμός βιασμού» για να περιγράψουν το κομμάτι του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για να συγκρατεί και να γονιμοποιεί τεχνητά τις αγελάδες και τα γουρούνια. Ακόμα και σε πολλές φάρμες μικρής κλίμακας, εισβάλουν σπερματεγχύτες στο σώμα του ζώου εισάγοντας το χέρι τους στον πρωκτό τους, για να πιέσουν τη μήτρα, γονιμοποιώντας την με το άλλο χέρι. Ασύλληπτο κατ’εμέ, ακόμα και γυναίκες κάνουν αυτή τη δουλειά.

Συχνά αναλογίζομαι με δυσπιστία τους τρόπους της απολίτιστης παράδοσής μας και τι επιλέγουν με τις αγορές τους. Είναι δύσκολο να σκεφτείς ένα ανθρώπινο ον να παίρνει ένα μωρό που κλαίει από τη μητέρα του αμέσως μετά τη γέννησή του, για να του κόψουν το λαρύγγι. Ωστόσο, αυτή είναι η μοίρα των νεογέννητων μοσχαριών που γεννιούνται από αγελάδες που χρησιμοποιούνται για παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών. Τα ‘Bobby calves’, τα ανεπιθύμητα αρσενικά μοσχαράκια που είναι ένα αναπόφευκτο υποπροϊόν της γαλακτοβιομηχανίας, τα παίρνουν γενικά σύντομα μετά τη γέννησή τους (αυτό ισχύει και στις βιολογικές και στις μη βιολογικές φάρμες), και πωλούνται συχνά για να γίνουν κρέας και συγκεκριμένα «μοσχαράκι γάλακτος». Σε μερικές χώρες, τα αρσενικά μοσχαράκια πυροβολούνται στη γέννησή τους.

Μητέρα και μωρό τραυματίζονται και  ουρλιάζουν δυνατά μετά τον εξαναγκαστικό διαχωρισμό τους, και μερικές μητέρες ακόμα προσπαθούν να μπουν ανάμεσα στον κτηνοτρόφο και το μοσχαράκι. Σε μία εκπληκτική ιστορία, ένας ανύποπτος κτηνίατρος ανακάλυψε την αξιοσημείωτη προσπάθεια μιας μητέρας αγελάδας να κρύψει ένα από τα μοσχαράκια της για να το σώσει.
.

Δείτε βίντεο: 

 

κλο 

Επειδή καθίσταται έγκυος κάθε χρόνο, ενώ συνεχίζει να αρμέγεται από την προηγούμενη εγκυμοσύνη, μια «γαλακτοπαραγωγός αγελάδα» περνά 6 με 7 μήνες το χρόνο παράγοντας γάλα ενώ είναι επίσης έγκυος. Αυτό ισχύει επίσης και στις βιολογικές και ελευθέρας βοσκής φάρμες. Ένα μοσχαράκι θα θήλαζε κανονικά πέντε με έξι φορές τη μέρα επομένως η μέγιστη ποσότητα γάλακτος στους μαστούς της μητέρας του θα έπρεπε να είναι περίπου 2 λίτρα κάθε φορά. Όμως στη εκσυγχρονισμένες φάρμες γάλακτος, μια αγελάδα αρμέγεται μόνο δυο φορές τη μέρα, κάνοντας το γάλα να συσσωρεύεται στους μαστούς της, και αναγκάζοντάς την να κουβαλά περίπου 20 λίτρα γάλακτος ή και περισσότερα. Αυτοί οι υπερτροφικοί μαστοί την κάνουν να κουτσαίνει τα πίσω της πόδια και οδηγείται σε μαστίτιδα (μια επίπονη μόλυνση των μαστών). Η μόνη της ξεκούραση από την άθλια ύπαρξή της είναι κατά τους δύο τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης της όπου δεν αρμέγεται για να προετοιμαστεί να γεννήσει. Έπειτα ο φρικτός κύκλος ξεκινά και πάλι.

Προσαρτόνται συνήθως δεσμοί και πέδικλα στα πίσω πόδια των αγελάδων που υπέστησαν ζημιά κατά το ‘τοκετό’ και δεν είναι σε θέση να σταθούν από μόνες τους. Οι τραυματισμένες αγελάδες συνήθως εξαναγκάζονται να συνεχίσουν πονώντας, για επτά με οκτώ μήνες, ώσπου να μειωθεί η παραγωγή τους σε γάλα (έτσι ο κτηνοτρόφος δε θα χάσει μεγάλη ποσότητα γάλακτος) και μετά δολοφονούνται. Αναζητώντας φωτογραφίες αυτών των πέδικλων στο διαδίκτυο βγαίνουν εικόνες σκλαβιάς και πέφτει φως στο πολύ πραγματικό γεγονός ότι τα εκτρεφόμενα ζώα ΕΙΝΑΙ δούλοι, που ανήκουν σε ανθρώπινα «αφεντικά» και υφίστανται μεταχείριση σα να ήταν άψυχα αντικείμενα.

Η «γαλακτοπαραγωγός αγελάδα», γεμάτη από επώδυνες ασθένειες σαν αποτέλεσμα της εκμετάλλευσής της, σωματικά ρημαγμένη από τη σεξουαλική κακοποίηση που βίωσε, τελικά θανατώνεται για να φαγωθεί όταν δεν είναι πια παραγωγική, συνήθως γύρω στα 5 της χρόνια από την σε άλλη περίπτωση 20-25 έτη διάρκειας ζωής της.

Είναι άδικο από τους ανθρώπους να κλέβουν γάλα που σχεδιάστηκε από τη φύση να θρέψει μωρά ενός άλλου είδους για να μεγαλώσουν. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος να ήθελε να πιει το γάλα της αγελάδας που είναι σχεδιασμένο για μοσχαράκια. Το αγελαδινό γάλα παρέχει στο μοσχαράκι τα θρεπτικά συστατικά που θα το μεγαλώσουν και θα φτάσει τα 200 κιλά σε ένα μόνο χρόνο. Το μητρικό γάλα της αγελάδας είναι πολύ πιο υψηλό σε πρωτεΐνη από τις απαιτήσεις του ανθρώπινου οργανισμού και παρέχει ό,τι χρειάζονται τα μοσχαράκια για γρήγορη ανάπτυξη. Πώς θα ήταν δυνατό, οτιδήποτε που δεν προοριζόταν για εμάς από τη φύση, και άρα δε σέβεται τα άλλα ζώα, να είναι υγιεινό για τους ανθρώπους;

Οι άνθρωποι δεν έχουν καμία σωματική ανάγκη να καταναλώνουν προϊόντα που είναι αποτέλεσμα τρομερών πρακτικών όπως το σπάσιμο της ουράς, το κόψιμο των κεράτων, τη δερματοστιξία με πυρωμένα σίδερα, τον ευνουχισμό, το μηχανισμό βιασμού, την πρόκληση τοκετού, την τεχνητή γονιμοποίηση, τις επίπονες διαδικασίες που διεξάγονται χωρίς αναισθητικό, τις εμβρυομεταφορές και τις χορηγίες ορμονών που οδηγούν σε 3-6 μοσχαράκια αντί για τη γέννα ως συνήθως ενός, το διαχωρισμό της μητέρας από το νεογέννητο και τη θανάτωση των μικρών μοσχαριών.

48abd-9Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι υπάρχει ίσως ακόμα περισσότερος πόνος στην κατανάλωση γάλακτος, τυριού και αυγών από την κατανάλωση σάρκας, και ως εκ τούτου επιλέγοντας να είσαι χορτοφάγος (για ηθικούς λόγους) δεν είναι λογικό. Απέχοντας από ΟΛΑ τα ζωικά προϊόντα είναι η ηθική στάση που δίνει το βασικό ελάχιστο σεβασμό που οφείλουμε στα αισθανόμενα όντα.

Η καταπίεση είναι καταπίεση. Η βία είναι βία. Είναι άσχετο το ποια είναι τα είδη στη θέση του θύματος. Ο τρόπος που το βλέπω, είναι πως το να είσαι ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων, σημαίνει να είσαι vegan. Το να είσαι κατά της θανατικής ποινής, σημαίνει να είσαι vegan. Το να είσαι αντισπισιστής, σημαίνει να είσαι vegan. Το να είσαι περιβαλλοντιστής, σημαίνει να είσαι vegan. Το να είσαι ειρηνιστής, σημαίνει να είσαι vegan. Το να είσαι ηθικιστής, σημαίνει να είσαι vegan. ΚΑΙ ΝΑΙ το να είσαι φεμινιστής, σημαίνει να είσαι vegan.

 

Μεταφρασμένο άρθρο από Gentle World
Copyright © 2014-2016 Vegan for life Greece® All Rights Reserved.
Aπαγορεύεται η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση,  «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς την  προηγούμενη συναίνεση της Vegan for life Greece.
Eπιτρέπεται η αναδημοσίευση υλικού για λόγους προβολής γεγονότων και δραστηριοτήτων της VFLG, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή και δε θα θίγονται δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν θα τροποποιούνται, αλλοιώνονται ή διαγράφονται εμπορικά σήματα.
Ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στις ηλεκτρονικές σελίδες του παρόντος ιστότοπου και αποτελεί κατοχυρωμένα σήματα και προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων, ανάγεται στη δική τους σφαίρα ευθύνης και ουδόλως έχει να κάνει με τον ιστότοπο της VFLG.
κλο