9 Λόγοι, Γιατί Οι Κυνόδοντές Σου Δε Σε Κάνουν Κρεοφάγο

Το άρθρο που ακολουθεί, είναι το 1ο της σειράς δημοσιευμάτων με θέμα:

Μία από τις πιο συνήθεις δικαιολογίες που ακούν οι vegans για την κατανάλωση κρέατος είναι, «Αν δεν έπρεπε να τρώω κρέας, τότε δε θα είχα κυνόδοντες!» Είναι μια σπασμωδική άμυνα που ένας κρεοφάγος χρησιμοποιεί όταν του παρουσιαστούν πληροφορίες σχετικά με τη βία της κτηνοτροφίας, ή του γεγονότος ότι οι άνθρωποι δεν έχουν καμία βιολογική ανάγκη για κρέας, γάλα ή αυγά.

Όμως υπάρχουν μερικά σοβαρά προβλήματα με το επιχείρημα «κυνόδοντες», το πιο προφανές αυτών το γεγονός ότι «παρουσία κυνοδόντων = προορισμός τους η κατανάλωση κρέατος.» Στην πραγματικότητα, με εξαίρεση των τρωκτικών, των λαγών και των πίκας, σχεδόν όλα τα θηλαστικά έχουν κυνόδοντες. Μερικά φυτοφάγα έχουν θηριώδεις κυνόδοντες, και όπως θα δείτε στις φωτογραφίες παρακάτω, οι μεγαλύτεροι κυνόδοντες των ζώων ξηράς ανήκουν σε αληθινά φυτοφάγα.

Άλλο ένα πρόβλημα με τον ισχυρισμό «κυνόδοντες» είναι η ιδέα ότι, απλά επειδή έχουμε ένα σωματικό χαρακτηριστικό που μας καθιστά ικανούς να κάνουμε κάτι βλαπτικό, δικαιολογούμαστε ηθικά να πραγματοποιήσουμε αυτή την ενέργεια όταν θέλουμε. Οι άνθρωποι είναι σωματικά ικανοί να προκαλέσουν όλα τα είδη βίας, αλλά η εν δυνάμει ικανότητά μας να προκαλέσουμε κακό σε άλλους δεν έχει να κάνει με το αν έχουμε ή όχι το δικαίωμα να τους βλάπτουμε. Πράγματι, οι περισσότεροι άνθρωποι θα έλεγαν πως είναι λάθος να προκαλούν κακό όταν μπορούν απλά και εύκολα να το αποφύγουν. Και μπορούμε εύκολα (και δραστικά) να μειώσουμε το κακό και το θάνατο που προκαλούμε σε άλλα ζώα απλά κάνοντας διαφορετικές επιλογές στο παντοπωλείο.

Δείτε παρακάτω περισσότερους καλούς λόγους γιατί οι κυνόδοντές μας, δε μας κάνουν κρεοφάγους, και δείτε τις φωτογραφίες μας με τις εκπληκτικές εικόνες μερικών  υπέροχων φυτοφάγων.

1. Γιατί Οι Κυνόδοντές Σου Δε Σε Κάνουν Κρεοφάγο:
Ο Ιπποπόταμος

photo: Craig Arnold/National Geographic

Τα περισσότερα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτοφάγων, όχι μόνο έχουν κυνόδοντες, αλλά οι μεγαλύτεροι κυνόδοντες οποιουδήποτε θηλαστικού της ξηράς ανήκουν σε αληθινά φυτοφάγα ζώα: στους ιπποπόταμους. Οι ιπποπόταμοι είναι εξαιρετικά χωροκατακτητικοί και επιθετικοί. Οι κυνόδοντές τους που θυμίζουν σπαθί, μπορούν να φτάσουν το τρομακτικό μήκος των 40 εκατοστών, χρησιμοποιούνται στη μάχη και δεν παίζουν κανένα ρόλο στη διατροφή. Η διατροφή των ιπποπόταμων αποτελείται από γρασίδι, το οποίο βόσκουν κατά το σούρουπο.

2. Γιατί Οι Κυνόδοντές Σου Δε Σε Κάνουν Κρεοφάγο:
Ο Γορίλας

photo by Hauke Steinberg, used with permission

Οι γορίλες είναι σχεδόν αποκλειστικά φυτοφάγοι. Οι ορεσίβιοι γορίλες προτιμούν να τρέφονται με φυλλώματα – φύλλα, βλαστάρια, βλαστούς και ψίχες – και μικρή ποσότητα φρούτων, καθώς και περιστασιακά μικροσκοπικά μυρμήγκια και τερμίτες. Οι τεράστιοι κυνόδοντες των γορίλων δεν έχουν να κάνουν με την κατανάλωση κρέατος.
ghj

3. Γιατί Οι Κυνόδοντές Σου Δε Σε Κάνουν Κρεοφάγο:
Το Ελάφι με τα κοφτερά δόντια

photo: wikimedia commons

Πείτε ένα γεια στο μικρό φίλο μας: το ελάφι με τα κοφτερά δόντια. Σωστά βλέπετε – δεν είναι photoshop, είναι απλά ένα μικροσκοπικό ελάφι με τεράστιους κυνόδοντες! Οι μοσχοδόρκες, το όνομα με το οποίο είναι ευρέως γνωστά, είναι φυτοφάγα που ζουν στα δασώδη βουνά της Νότιας Ασίας. Έχουν περίπου 60 εκατοστά ύψος, ζυγίζουν μεταξύ 7 και 17 κιλών, και οι επιμήκεις κυνόδοντες των αρσενικών που είναι κοφτεροί σα χαβλιόδοντες χρησιμοποιούνται για διαμάχες σε θέματα χωροκατάκτησης, ή κατά τον ανταγωνισμό για το ζευγάρωμα. Επομένως, τί είδος τροφής ξεσκίζουν αυτοί οι μοσχοδόρκες με αυτούς τους μοχθηρούς κυνόδοντες που έχουν; Το μενού είναι πραγματικά ένα πάρτυ αίματος και μοχθηρότητας: φύλλα, λουλούδια, γρασίδι, βρύα και λειχήνες!

4. Γιατί Οι Κυνόδοντές Σου Δε Σε Κάνουν Κρεοφάγο:
Ο Μπαμπουίνος gelada

photo: wikimedia commons

Οι μπαμπουίνοι gelada είναι τα μόνα πρωτεύοντα που τρώνε κατά κύριο λόγο γρασίδι – το γρασίδι αποτελεί το 90% της τροφής τους. Το υπόλοιπο μέρος αποτελείται από λουλούδια, ριζώματα, ρίζες, βότανα, μικρά φυτά, φρούτα, αναρριχητικά φυτά, θάμνους και τριβόλια. Μπορεί να τρώνε και έντομα, αλλά σπάνια. Οι μπαμπουίνοι geladas χρησιμοποιούν τους κοφτερούς τους κυνόδοντες που φτάνουν τα 5 εκατοστά, για να επιτεθούν σε εχθρούς ή πιθανούς θηρευτές.

 

5. Γιατί Οι Κυνόδοντές Σου Δε Σε Κάνουν Κρεοφάγο:
Η Καμήλα

photo: doopedia

Οι καμήλες είναι φυτοφάγες με μέσο όρο ζωής τα 40 χρόνια. Τρώνε φυλλώματα, ξερό γρασίδι και βλάστηση της ερήμου – περισσότερο ακανθώδη φυτά. Οι αιχμηροί κυνόδοντες στην άνω και κάτω γνάθο, τους επιτρέπουν να συντρίβουν τα ξυλώδη φυτά για τα τραφούν.

6. Γιατί Οι Κυνόδοντές Σου Δε Σε Κάνουν Κρεοφάγο:
Ο Αγριόχοιρος

photo of javelina by creative commons flickr user bill85704; skull

Ο αγριόχοιρος javelina, ή χοίρος, είναι ένας γουνοφόρος συγγενής του γουρουνιού, που βρίσκεται στις ερήμους της νοτιοδυτικής Αμερικής, και στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Πρωταρχικά φυτοφάγος, ο χοίρος javelina τρώει μια ποικιλία από ντόπια φυτά που συμπεριλαμβάνουν την αγαύη, τα φασόλια μέσκουιτ, φραγκόσυκα, ρίζες, βολβούς, καρπούς και άλλα φρούτα και βλάστηση. Οι λογχοειδείς τους κυνόδοντες χρησιμοποιούνται για αυτοάμυνα και για να συνθλίβουν κάκτους, βασική πηγή της διατροφής τους. Ευχαριστούμε το μικρό χνουδωτό γουρουνάκι, που μας έκανε επίδειξη ακόμα μια φορά πως πολλά πρωτεύοντα φυτοφάγα ζώα έχουν κυνόδοντες, τεράστιους, άγριους και αιχμηρούς.

7. Γιατί Οι Κυνόδοντές Σου Δε Σε Κάνουν Κρεοφάγο:
Συγκριτική ανατομία

00659-rowan-corkill-humans-carnivores
photo by Rowan dg Corkill
Στο νέο της βιβλίο, «Πειράζει να παραγγείλω ένα cheeseburger;«, η Sherry F. Colb συζητά για τη συγκριτική ανατομία των σαρκοφάγων, παμφάγων και φυτοφάγων. «Θηλαστικά σαρκοφάγα και παμφάγα μοιράζονται έναν αριθμό σωματικών χαρακτηριστικών που τα κάνει κατάλληλα για τη θανάτωση και το ξέσκισμα της λείας τους. Έχουν πολύ μεγάλο άνοιγμα στόματος, ανάλογο με το μέγεθος του κεφαλιού τους. Μια απλή σιαγόνα που λειτουργεί ως μια σταθερή άρθρωση (πάνω – κάτω) για τον αποτελεσματικό τεμαχισμό, αλλά που δε λειτουργεί για κίνηση απ’ άκρη σ’ άκρη (δεξιά – αριστερά). Και ξιφωτά δόντια με χώρο ανάμεσά τους για να αποφεύγεται η παγίδευση ινωδών υπολειμμάτων.

Έχουν επίσης αιχμηρά νύχια. Τα θηλαστικά σαρκοφάγα και παμφάγα επίσης έχουν τεράστια στομάχια που τους επιτρέπουν το καταβρόχθισμα, μια σημαντική ικανότητα των ζώων που τείνουν να σκοτώνουν κατά μέσο όρο μια φορά την εβδομάδα. Αυτά τα ζώα έχουν επίσης πολύ χαμηλό γαστρικό pH (που σημαίνει ότι τα στομάχια τους είναι όξινα), επιτρέποντάς τους τη διάσπαση των υψηλά συγκεντρωμένων πρωτεϊνών καθώς επίσης και τη θανάτωση των επικίνδυνων βακτηρίων που συνήθως εποικούν στην αποσυντιθέμενη σάρκα.

Καθένα από αυτά τα χαρακτηριστικά επιτρέπει στο λιοντάρι ή την αρκούδα να χρησιμοποιεί το σώμα της ώστε να σκοτώνει θηράματα. Τα φυτοφάγα ζώα αντίθετα, έχουν σαρκώδη χείλια, μικρό άνοιγμα στόματος, παχιά και μυώδη γλώσσα, και ένα όχι σταθερό, αλλά ευκίνητο σαγόνι που διευκολύνει το μάσημα, το θρυμματισμό, και τη σύνθλιψη. Στα φυτοφάγα επίσης συνήθως σπανίζουν τα αιχμηρά νύχια. Αυτές οι ποιότητες είναι καλά προσαρμοσμένες για την κατανάλωση φυτών, που παρέχουν θρεπτικά συστατικά όταν τα κυτταρικά τους τοιχώματα σπάζουν, μια διαδικασία που απαιτεί τη σύνθλιψη της τροφής με κίνηση του σαγονιού απ’ άκρη σ’ άκρη (δεξιά – αριστερά), αντί της απλής κατάποσής της με μεγάλες μπουκιές, τρόπο που ένα σαρκοφάγο ή ένα παμφάγο καταπίνει τη σάρκα.

Τα φυτοφάγα έχουν πεπτικά συστήματα στα οποία το στομάχι δεν είναι καθόλου ευρύχωρο όπως των σαρκοφάγων και των παμφάγων, ένα χαρακτηριστικό που είναι κατάλληλο για την πιο τακτική κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων που επιτρέπονται σε μια διατροφή από φυτά (καθώς τα φυτά παραμένουν σε μια θέση και είναι πιο εύκολο να «κυνηγήσει» κανείς, απ’ ότι το σποραδικό καταβρόχθισμα των θηραμάτων ενός αρπακτικού).

Το στομάχι των φυτοφάγων επίσης έχει υψηλότερο pH (που σημαίνει ότι είναι λιγότερο όξινο) απ’ ότι των σαρκοφάγων ή των παμφάγων, ίσως κατά ένα μέρος επειδή τα φυτά συνήθως δε φέρουν τα επικίνδυνα βακτήρια που συνδέονται με τη σάρκα που σαπίζει. Τα μικρά έντερα των φυτοφάγων είναι αρκετά μακριά και επιτρέπουν την αργή κατανάλωση και την πολύπλοκη διάσπαση των υδατανθράκων που βρίσκονται στα φυτά. Στην πραγματικότητα από κάθε άποψη, η ανθρώπινη ανατομία μοιάζει με αυτή των φυτοφάγων ζώων (όπως του γορίλα και του ελέφαντα) περισσότερο από αυτή των σαρκοφάγων και των παμφάγων ειδών. Το άνοιγμα του στόματός μας είναι μικρό. Τα δόντια μας δεν είναι πολύ κοφτερά (ακόμα και οι «κυνόδοντές μας»). Τα χείλια μας και η γλώσσα μας είναι μυώδη. Τα σαγόνια μας δεν είναι πολύ σταθερά (και ως εκ τούτου θα εξαρθρώνονταν εύκολα σε μια μάχη για θήραμα), αλλά είναι εξαιρετικά ευκίνητα και μας επιτρέπουν την απ’ άκρη σ’ άκρη κίνηση που διευκολύνει τη σύνθλιψη και το θρυμματισμό των φυτών.

Τα στομάχια μας είναι ελαφρώς όξινα, ένα γεγονός που τονίζεται ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Ημέρας των Ευχαριστιών, όπου ακόμα και ελαφρώς λιγότερο μαγειρεμένα γεύματα με κρέας γαλοπούλας καταλήγουν σε πολλές περιπτώσεις σε τροφική δηλητηρίαση από τα παθογόνα βακτήρια που εύκολα επιβιώνουν στο στομάχι μας. Όπως τα φυτοφάγα και όχι τα σαρκοφάγα και παμφάγα, έχουμε μακριά και στενά έντερα που μας επιτρέπουν την πέψη των πολύπλοκων υδατανθράκων, μια διαδικασία που ξεκινά από το στόμα μας, όπου όπως και τα απόλυτα φυτοφάγα, έχουν πεπτικά ένζυμα για τη διάσπαση των υδατανθράκων επίσης.

Σημαίνει τίποτα από αυτά ότι οι άνθρωποι είναι ικανοί να τρώνε και να χωνεύουν ζωικά προϊόντα; Φυσικά και όχι. Με όπλα για να σκοτώνουν ζώα, δε χρειαζόμαστε κοφτερά δόντια, και με τη φωτιά για να ψήνεται η σάρκα, μπορούμε να αποφεύγουμε τις παγίδες ενός στομαχιού που είναι ανεπαρκές στο να σκοτώνει τα παθογόνα που κατοικούν στην ωμή σάρκα.


Παρά την ευελιξία μας στη συμπερίληψη ζωικών προϊόντων ωστόσο, παραμένει ξεκάθαρο ότι είμαστε ανατομικά κατάλληλα εξοπλισμένοι για να τρεφόμαστε με φυτικές τροφές. Οι ζωικής προέλευσης τροφές είναι ακατάλληλες για εμάς, και επιφέρουν σημαντικά κόστη και κινδύνους. Ενώ είναι ευεργετικό το να περνούν αργά μέσα από τα λεπτά και μακριά μας έντερά οι πολύπλοκοι φυτικοί υδατάνθρακες, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για το κρέας που σαπίζει στα έντερά μας για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι μπορεί να απολαμβάνουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, η φύση δε μας επιτρέπει απερίφραστα να το κάνουμε, ή μας επιβραβεύει με καλή υγεία για την κατανάλωση αυτών. Η φύση μας είναι πολύ διαφορετική από αυτή των λιονταριών, και οι επιλογές μας σχετικά με το τι τρώμε είναι αντίστοιχα πολύ πιο ευέλικτες και ευεπηρέαστες σε ηθικό έλεγχο. Όπου έχουμε και άλλη επιλογή – μια πιο υγιεινή επιλογή – για την οποία η ανατομία και φυσιολογία μας μας εξοπλίζει με αφθονία, δεν μπορούμε απλά να επικαλούμαστε τη φύση για να δικαιολογήσουμε ό,τι κάνουμε. Είναι αλήθεια ότι δε θα μπορούσαμε δικαιολογημένα να κατηγορήσουμε τα λιοντάρια για ανήθικη δράση, στην κατανάλωση ζώων. Αλλά για να το θέσουμε απλά, δεν είμαστε λιοντάρια.»

Δείτε όλο το απόσπασμα (με τοποθετήσεις) από το οποίο πήραμε αυτό το κείμενο, στο άρθρο της Sherry Colb: Δύο επιχειρήματα για την κατανάλωση ζώων: Είναι φυσικό και τα ζώα το κάνουν επίσης. 

8. Γιατί Οι Κυνόδοντές Σου Δε Σε Κάνουν Κρεοφάγο:
Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι οι άνθρωποι δεν έχουν τις σωματικές απαιτήσεις για ζωικά προϊόντα

Κορυφαίοι κυβερνητικοί και δημόσιας υγείας οργανισμοί παγκοσμίως πλέον αναγνωρίζουν ότι μια βίγκαν διατροφή όχι μόνο είναι μια βιώσιμη επιλογή για ανθρώπους κάθε ηλικίας, αλλά και πως το να τρως φυτικές τροφές αντί για ζωικής προέλευσης, μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της συχνότητας εμφάνισης της παχυσαρκίας, του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της υψηλής χοληστερίνης, των εμφραγμάτων, των εγκεφαλικών και μερικών τύπων καρκίνου.

Η Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής, η μακροβιότερη, μεγαλύτερη και κορυφαία αρχή δίαιτας και διατροφής, αναγνώρισε επίσης ότι οι άνθρωποι δεν έχουν έμφυτες βιολογικές ή διατροφικές ανάγκες για ζωικά προϊόντα: «Είναι η θέση του Αμερικανικού Συνδέσμου Διατροφής που σχεδίασε κατάλληλα χορτοφαγικά διατροφικά σχήματα, συμπεριλαμβανομένων απόλυτα χορτοφαγικών και vegan διατροφών, ότι είναι υγιεινά, διατροφικά επαρκή και μπορούν να επιφέρουν οφέλη στην υγεία στην πρόληψη και τη θεραπεία μερικών νοσημάτων. Καλά σχεδιασμένες χορτοφαγικές διατροφές είναι κατάλληλες για ανθρώπους σε όλα τα στάδια του κύκλου της ζωής τους, κατά την κύηση, το θηλασμό, τη βρεφική και παιδική ηλικία, την εφηβεία, και για τους αθλητές.» Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε ολόκληρο το άρθρο: Τι λέει η Επιστήμη: Θάβοντας τον ισχυρισμό ότι «οι άνθρωποι χρειάζονται το κρέας.»


9. Γιατί Οι Κυνόδοντές Σου Δε Σε Κάνουν Κρεοφάγο:
Έχεις επιλογή

Πολλοί άνθρωποι επιμένουν ότι το να τρως ζώα είναι «φυσικό» – και ως εκ τούτου ηθικά ουδέτερο – καθώς άλλα ζώα τρώνε ζώα. Όμως είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις, όταν οι άνθρωποι σκοτώνουν άλλα ζώα για τροφή, δεν κάνουν ό,τι κάνουν τα ζώα στη φύση. Οι άνθρωποι δε διαθέτουν καμία βιολογική ανάγκη να καταναλώσουν κρέας ή ζωικά προϊόντα. Όταν τα ζώα σκοτώνουν άλλα ζώα για τροφή, το κάνουν αναγκαστικά προκειμένου να επιβιώσουν, δεν έχουν άλλη επιλογή. Πολλοί άνθρωποι, από την άλλη, έχουν επιλογή, και όταν άνθρωποι με επαρκή πρόσβαση σε φυτικές τροφές επιλέγουν να καταναλώνουν ζώα – επειδή μπορούν ή επειδή τους αρέσει η γεύση – δε σκοτώνουν από ανάγκη, όπως κάνουν τα ζώα (και μερικοί άνθρωποι σε κρίση ή καταστάσεις διαβίωσης). Είτε μιλάμε για ένα λιοντάρι που βάζει κάτω έναν νεροβούβαλο, είτε έναν άνθρωπο σε μια απομακρυσμένη ή άπορη περιοχή χωρίς εναλλακτική επιλογή για την κατανάλωση ζώων: υπάρχουν πράξεις επιβίωσης, και δεν εξισώνονται ή δικαιολογούν, την παντελώς μη αναγκαία εκμετάλλευση και θανάτωση ζώων για το κέρδος και την ευχαρίστηση.

Τα εκτρεφόμενα ζώα είναι άτομα με ξεχωριστές προσωπικότητες και συναισθήματα, ακριβώς όπως οι γάτες και οι σκύλοι μας. Αισθάνονται στοργικότητα, σχηματίζουν βαθιές φιλίες, λαχταρούν την ασφάλεια και την ευτυχία, και θέλουν να απελευθερωθούν από το φόβο και τον πόνο. Περισσότερο απ’ όλα, μοιράζονται μαζί μας την επιθυμία να συνεχίσουν να ζουν. Όσο έχουμε πρόσβαση σε φυτικές τροφές, και καταννοούμε πως δεν έχουμε ανάγκη να καταναλώνουμε ζωικά προϊόντα, το ερώτημα της κατανάλωσης ζώων συμπυκνώνεται σε αυτό το βασικό ερώτημα: όντας ικανοί να αποφασίζετε ελεύθερα, θα προτιμούσατε να βοηθήστε ένα ζώο, ή να το βλάψετε; Αν πιστεύετε ότι είναι καλύτερο να βοηθάτε παρά να βλάπτετε, τότε ο βιγκανισμός είναι η μόνη συνεπής έκφραση των αξιών σας. 

Ενημερωθείτε περισσότερο για τα ζώα που εκμεταλλεύονται για κρέας, γάλα και αυγά, ακόμα και σε μικρές φάρμες, με τη σε βάθος αναφορά: Μια Πιο Προσεκτική Ματιά Στο Τί Σημαίνουν Οι Αποκαλούμενες Ανθρωπιστικές Φάρμες.

hjk

Μεταφρασμένο άρθρο από το Free From Harm 

Copyright © 2014-2016 Vegan for life Greece® All Rights Reserved.
Aπαγορεύεται η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση,  «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς την  προηγούμενη συναίνεση της Vegan for life Greece.
Eπιτρέπεται η αναδημοσίευση υλικού για λόγους προβολής γεγονότων και δραστηριοτήτων της VFLG, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή και δε θα θίγονται δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν θα τροποποιούνται, αλλοιώνονται ή διαγράφονται εμπορικά σήματα.
Ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στις ηλεκτρονικές σελίδες του παρόντος ιστότοπου και αποτελεί κατοχυρωμένα σήματα και προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων, ανάγεται στη δική τους σφαίρα ευθύνης και ουδόλως έχει να κάνει με τον ιστότοπο της VFLG.

jk