Αυτά Που Η Βιομηχανία Δέρματος Δε Θέλει Να Δείς

15c28-10846781_747912071943680_1284440305_n
 
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παραβλέπουν τη βαναυσότητα στα ζώα και υποφέρουν όταν βλέπουν εικόνες, βίντεο ή ακούν μόνο για το τι συμβαίνει στα ζώα. Ωστόσο, καθημερινά, οι άνθρωποι τρώνε κρέας. Τα ζώα υποφέρουν ασύλληπτα μεγέθη βίας καθώς ζουν ολόκληρη τη ζωή τους με βασανισμούς κι έπειτα θανατώνονται. Όλα κλαίνε, ουρλιάζουν, κλωτσάνε και παλεύουν για τη ζωή τους. Όλες οι ακρότητες που γίνονται στα ζώα είναι 100% μη-απαραίτητες.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ξοδεύουν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο με προσεκτικά κατασκευασμένες διαφημιστικές καμπάνιες ώστε να θεωρηθεί η βρώση των ζώων ως κάτι φυσικό, θρεπτικό και υγιεινό, και το να τα φοράμε ότι είναι ένα σύμβολο πλούτου, ποιότητας, σεξουαλικότητας, μόδας και πολυτέλειας. Εν τω μεταξύ η πραγματικότητα των κακομεταχειρίσεων κρατείται καλά κρυφά από τη θέα της κοινωνίας.
 
Το ζωικό βασίλειο βρίσκεται εδώ για τους δικούς του σκοπούς, εκ των οποίων δεν είναι ο άνθρωπος να τα τρώει, να τα φοράει ή να τα χρησιμοποιεί με οποιοδήποτε τρόπο. Όλα συνδέονται, κάθε πλάσμα είναι συνδεδεμένο με το άλλο, όταν ένας υποφέρει κάθε πλάσμα υποφέρει. Η ανθρώπινη άγνοια δεν είναι η δική τους ευδαιμονία.
Το δέρμα ΔΕΝ είναι ένα υπο-προϊόν της βιομηχανίας κρέατος και γαλακτοκομικών. Τα δέρματα των ζώων που γίνονται δέρμα για το εμπόριο είναι μια βιομηχανία 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων, που άμεσα στηρίζει τη βιομηχανική εκτροφή και τα σφαγεία αποτελώντας το 25% των κερδών τους. Η βιομηχανία κρέατος και γαλακτοκομικών όχι μόνο χρηματοδοτείται αδρά από την κυβέρνηση, αλλά με την πτώση της κατανάλωσης κρέατος από το 1970, το κέρδος από την αγορά δέρματος είναι βασικό για την επιχείρησή τους.
 φγη
Μεταχείριση των Ζώων: 
 
Τα ζώα εκτρέφονται για τροφή και γδέρνονται για το δέρμα τους, αντιμετωπίζονται ως οικονομικές μονάδες, όχι ως αισθανόμενα πλάσματα που είναι και υποφέρουν από τη βάναυση μεταχείριση σε ολόκληρη τη ζωή τους. Εκτρέφονται εξαναγκαστικά σε συνωστισμένες, απαίσιες, βρώμικες και γεμάτες ασθένειες βιομηχανικές μονάδες όπου ζουν περιορισμένα και υφίστανται χτυπήματα, ηλεκτροσόκ, εξαναγκαστικές γονιμοποιήσεις, περνούν επίπονους ακρωτηριασμούς χωρίς αναισθητικό όπως στείρωση, αφαίρεση των κεράτων, καυτηριασμό, κόψιμο ή σπάσιμο των ουρών τους, αφαίρεση δοντιών, αφαίρεση των όρχεων, και βλαβερούς εμβολιασμούς με ορμόνες και αντιβιωτικά. Υποφέρουν όχι μόνο αυτούς τους σωματικούς πόνους αλλά επίσης ψυχολογικούς, αποσπώνται από τις μητέρες τους στη γέννηση και αναπτύσσουν νευρωτικές συμπεριφορές εξαιτίας του περιορισμού και των μαρτυρίων.
 
Όταν μεταφέρονται στα σφαγεία τα μεταχειρίζονται σαν φορτία, με σουβλιές και τραβήγματα καθώς πολλά είναι παραμορφωμένα ή ανάπηρα από την κακομεταχείριση, την εγκατάλειψη και τον εγκλεισμό σε τεράστια συνωστισμένα φορτηγά όπου είναι εκτεθειμένα σε όλες τις ακραίες καιρικές συνθήκες κατά το δρόμο στο σφαγείο, πολλά πεθαίνουν από εξάντληση λόγω ζέστης το καλοκαίρι, ή φτάνουν ξεπαγιασμένα μέχρι θανάτου το χειμώνα.
 
Στο σφαγείο τα ζώα κρεμιούνται ανάποδα με αλυσίδες από τους αστραγάλους τους ενώ τους σκίζουν το λαιμό ώστε να βγει το αίμα τους και ανοίγεται στη μέση η κοιλιά τους για να γδαρθεί και να διαμελιστεί ενώ έχουν ακόμα τις αισθήσεις τους μετά την ατελή τους αναισθητοποίηση. Τα γουρούνια ρίχνονται σε ζεματιστό νερό ώστε να τους φύγουν οι τρίχες από το δέρμα.
 
Ο στόχος στο γδάρσιμο των ζώων για να χρησιμοποιήσουν τη γούνα τους, όπως των τσιντσιλά, των μινκ, των αλεπούδων, είναι να το βγάλουν από το σώμα χωρίς να καταστρέψουν τη γούνα, επομένως οι μέθοδοι είναι μερικές από τις πιο βάρβαρες που περιλαμβάνουν την εφαρμογή ηλεκτροσόκ στο στόμα, τον πρωκτό ή τον κόλπο, ράπισμα στο κεφάλι, πνίξιμο με καλώδιο, αιμορραγία μέχρι θανάτου, ασφυξία, και βγάλσιμο του δέρματός τους ενώ το ζώο έχει ακόμα τις αισθήσεις του. Σε χώρες όπως η Κίνα, οι γάτες και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται συχνά κλέβονται, φυλάγονται σε υπόγεια και υφίστανται την ίδια μεταχείριση. Χρειάζονται 24 γάτες για να φτιάξουν ένα γούνινο παλτό.
 
Επιπλέον τόνοι από περιττώματα, αίμα και εντόσθια απόβλητα μολύνουν τη γη, το νερό και τον αέρα που περιβάλει τα βιομηχανικά εκτροφεία και τα σφαγεία.

Στη φυσική διαδικασία αποσύνθεσης το δέρμα είναι το πρώτο στοιχείο που σαπίζει και αποσυντίθεται. Προκειμένου να μη συμβεί αυτό, το δέρμα πρέπει να επεξεργαστεί με τοξικά χημικά. Υπάρχουν 225 χημικά που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία βυρσοδεψίας, πολλά από τα οποία είναι περισσότερο γνωστά για τη σχέση τους με τη βιομηχανία κηδειών. Αυτή η «μυρωδιά καινούριου δέρματος» είναι στην πραγματικότητα μια χημική αντίδραση μεταξύ του δέρματος, της φορμαλδεΰδης και αλάτων χρωμίου. Άλλα χημικά που χρησιμοποιούνται, για να αναφέρουμε μερικά, είναι ο μόλυβδος, το κυάνιο, το αρσενικό, τα αζωχρώματα, η ανιλίνη και οι χλωροφαινόλες. Αυτά τα χημικά κάνουν το δέρμα όχι πια μια οργανική ύλη, και γι’ αυτό δεν αποσυντίθεται. Ιστορικοί ανακάλυψαν συντηρημένο δέρμα από το 5000 π.Χ.
 
Τα δέρματα περνούν από πολλές διεργασίες συμπεριλαμβανομένου του μουλιάσματος, την απομάκρυνσης της σάρκας, της βυρσοδεψίας, του στυψίματος, του στεγνώματος, του κοπανήματος, του καθαρίσματος, του γυαλίσματος, του κοψίματος και του φινιρίσματος. Πολλές από τις διεργασίες διεξάγονται σε μεγάλες βάσεις βυρσοδεψίας που παράγουν τόνους αποβλήτων να απορρέουν – εκτός από τα χημικά, μολύνουν επίσης οι πρωτεΐνες, οι τρίχες, το αλάτι, οι λάσπες, τα σουλφίδια και τα οξέα.
 
Αυτά τα χημικά και τα απόβλητα μολύνουν το έδαφος, τον αέρα και το νερό. Δείγματα υπογείων υδάτων που συλλέχθηκαν κοντά σε βυρσοδεψία έδειξαν την ύπαρξη αρσενικού, χρωμίου, μολύβδου, ψευδαργύρου και φορμαλδεΰδης, που προκαλούν ασθένειες στους ανθρώπους που ζουν στις γύρω περιοχές όπως γαστροοισοφαγικές νόσους, άσθμα, μολύνσεις του δέρματος, ασθένειες των πνευμόνων, των νεφρών, καρκίνο των πνευμόνων, λευχαιμία, αναπτυξιακές ανωμαλίες και δηλητήριο στο μητρικό γάλα.

Οι εργάτες στα βυρσοδεψία υποφέρουν πάρα πολύ. Η έκθεση σε όλα τα χημικά τους περιορίζει σε λίγα μόλις χρόνια δουλειάς, με ένα υψηλό ποσοστό αναπτυσσόμενων καρκίνων των πνευμόνων, του στομάχου, του προστάτη, των όρχεων, των νεφρών, των αναπνευστικών οδών, του παγκρέατος, καθώς επίσης και ίκτερο, μυοσκελετικές ανωμαλίες και λευχαιμία.
 
Το περισσότερο δέρμα προέρχεται από την Κίνα και την Ινδία, όπου οι νόμοι ευημερίας για τα ζώα και τους εργάτες είναι οι πιο ελαστικοί, και πολλοί εργάτες των βιομηχανιών είναι παιδιά. 

Το δέρμα ενθουσίαζε τους ανθρώπους για χιλιάδες χρόνια. Αλλά πριν βουλιάξεις σε ένα αναπαυτικό δερμάτινο κάθισμα, το ακατέργαστο δέρμα πρέπει να περάσει μέσα από πολλή δουλειά – τόσο για την επεξεργασία όσο και για την παραγωγή. Και αν δεν είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε τις σημαντικές απαιτήσεις των καταναλωτών όπως η ανθεκτικότητα, η χρωματική επιλογή και η αντίσταση στη βρωμιά, αλλά επίσης να είμαστε σε θέση να προστατεύουμε το περιβάλλον ταυτόχρονα, τότε φυσικά έχουμε την ικανοποίηση μιας δουλειάς που έγινε πολύ καλά.   

Η βαναυσότητα θα σταματήσει μόνο όταν οι καταναλωτές όπως εσύ αρνηθούν να αγοράζουν ή να φορούν γούνα, δέρμα, και μαλλί. Με τόσες μοντέρνες εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν πια διαθέσιμες, δεν υπάρχει δικαιολογία να φοράτε δέρματα ζώων. 

db096-fur-devolution
ΔΕΝ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙΜεταφρασμένο άρθρο από το περιοδικό Infinity House 

Copyright © 2014-2016 Vegan for life Greece® All Rights Reserved.
Aπαγορεύεται η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση,  «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς την  προηγούμενη συναίνεση της Vegan for life Greece.
Eπιτρέπεται η αναδημοσίευση υλικού για λόγους προβολής γεγονότων και δραστηριοτήτων της VFLG, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή και δε θα θίγονται δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν θα τροποποιούνται, αλλοιώνονται ή διαγράφονται εμπορικά σήματα.
Ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στις ηλεκτρονικές σελίδες του παρόντος ιστότοπου και αποτελεί κατοχυρωμένα σήματα και προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων, ανάγεται στη δική τους σφαίρα ευθύνης και ουδόλως έχει να κάνει με τον ιστότοπο της VFLG.