Γιατί Οι Vegans Δε Φορούν Μετάξι;

Είναι ξεκάθαρο στους περισσσότερους ανθρώπους γιατί οι vegans δεν τρώνε κρέας ή δε φορούν γούνα, αλλά το γιατί δε φορούν μετάξι είναι λιγότερο προφανές. 

 


 Τι είναι το μετάξι;

 
Το ύφασμα από μετάξι φτιάχνεται από το μετάξι που κλώθεται από τους μεταξοσκώληκες όταν κατασκευάζουν τα κουκούλια τους στο στάδιο που είναι νύμφες, πριν γίνουν πεταλουδίτσες. Οι vegans δε φορούν μετάξι γιατί είναι ένα ζωικό προϊόν που παράγεται από την εκμετάλλευση ζώων. 
 
 
Πώς φτιάχνεται το μετάξι; 

Το μετάξι μαζικής παραγωγής φτιάχνεται από οικόσιτους μεταξοσκώληκες, σε εκτροφεία. Οι μεταξοσκώληκες, που βρίσκονται στο στάδιο της κάμπιας ακόμα, ταΐζονται με φύλλα μουριάς μέχρι να είναι έτοιμοι να φτιάξουν τα κουκούλια τους και να μπουν στο στάδιο της νύμφης. Το μετάξι εκκρίνεται σαν υγρό από δύο αδένες που βρίσκονται στο κεφάλι της κάμπιας. Ενώ είναι ακόμα στο στάδιο της νύμφης, ρίχνουν τα κουκούλια σε βραστό νερό, σκοτώνοντας τους μεταξοσκώληκες και ξεκινώντας τη διαδικασία του ξετυλίγματος των κουκουλιών για να παραχθεί η ίνα του μεταξιού.


Αν τους αφήσουν να αναπτυχθούν και να ζήσουν, οι μεταξοσκώληκες γίνονται πεταλουδάκια και μασάνε το κουκούλι τους για να βρουν διέξοδο και να φύγουν. Τα μασημένα κομμάτια του μεταξιού δίνουν πολύ κοντύτερα νήματα και είναι μικρότερης αξίας από τα ολόκληρα κουκούλια. Περίπου 15 μεταξοσκώληκες θανατώνονται για να παράγουν ένα γραμμάριο μεταξωτής ίνας, και 10.000 θανατώνονται για ένα μεταξωτό φόρεμα

 
Άλλες μέθοδοι παραγωγής μεταξιού

 

Η μεταξωτή ίνα μπορεί επίσης να παραχθεί σκοτώνοντας του μεταξοσκώληκες ενώ είναι στο στάδιο της κάμπιας, αμέσως πριν αρχίσουν να φτιάχνουν το κουκούλι με την παραγωγή των δύο αδένων τους. Οι αδένες έπειτα τεντώνονται σαν μεταξωτές ίνες γνωστές ως έντερα μεταξοσκώληκων, και χρησιμοποιούνται κυρίως σα δολώματα ψαρέματος.

 

Μεταξοσκώληκας Samia Ricini
Το μετάξι μπορεί επίσης να παραχθεί χωρίς να σκοτώνονται οι κάμπιες. Το μετάξι eri ή αλλιώς «το μετάξι της ειρήνης» παράγεται από τα κουκούλια των Samia ricini, έναν τύπο μεταξοσκώληκα που φτιάχνει ένα κουκούλι με ένα μικροσκοπικό άνοιγμα στο τέλος. Όταν μεταμορφωθεί σε πεταλουδάκι, βγαίνει από το άνοιγμα. Αυτός ο τύπος μεταξιού δεν μπορεί να τυλιχθεί σε κουβάρι με τον ίδιο τρόπο όπως το μετάξι Bombyx mori, και αντ’ αυτού το ξαίνουν και το τυλίγουν όπως το μαλλί. Το μετάξι Eri αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό μέρος της αγοράς μεταξιού. 
 
Κουκούλι και πεταλούδα Bombyx

Άλλος τύπος μεταξιού είναι το Αhimsa μετάξι, που φτιάχνεται από τα κουκούλια των Bombyx πεταλούδων αφότου οι πεταλουδίτσες μασήσουν το κουκούλι τους για να βγούνε έξω. Εξαιτίας των μασημένων ινών, λιγότερο από το μετάξι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή υφάσματος και το μετάξι Αhimsa στοιχίζει περισσότερο από το συμβατικό. «Ahimsa» είναι η Ινδική λέξη για τη «μη βία.» Το μετάξι Ahimsa, παρόλο που είναι δημοφιλές στους Τζαϊνιστές, αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό κομμάτι της αγοράς μεταξιού. 


Γιατί Οι Vegans Δε Φορούν Μετάξι;
 
Κουκούλι

Οι Vegans προσπαθούν να αποφεύγουν να βλάπτουν και να εκμεταλλεύονται τα ζώα, που σημαίνει ότι δε χρησιμοποιούν ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, των γαλακτοκομικών, των αυγών, της γούνας, των δερμάτινων, του μαλλιού και του μεταξιού. Οι μεταξοσκώληκες ρίχνονται στο βραστό νερό και θανατώνονται, και πιθανόν αυτό τους κάνει να υποφέρουν (δείτε παρακάτω). Ακόμα και με το μετάξι eri ή Αhimsa υπάρχει πρόβλημα επειδή περιλαμβάνει την εξημέρωση, την εκτροφή και την εκμετάλλευση ζώων.

Ενήλικες Bombyx


Ενήλικες Bombyx μεταξοσκώληκες δεν μπορούν να πετάξουν επειδή τα σώματά τους είναι πολύ μεγάλα συγκρινόμενα με τα φτερά τους, και τα ενήλικα αρσενικά δεν μπορούν να φάνε επειδή έχουν ελλιπώς ανεπτυγμένα μέρη του στόματός τους. Παρόμοια με τις αγελάδες που εκτρέφονται για τη μεγιστοποίηση της παραγωγής κρέατος και γάλακτος, οι μεταξοσκώληκες εκτρέφονται για τη μεγιστοποίηση της παραγωγής μεταξιού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η ευζωία των ζώων. 

Για τους vegans, ο μόνος πιθανόν ηθικός τρόπος για να παραχθεί μετάξι θα ήταν να συλλέγονται τα κουκούλια από έντομα που βρίσκονται στη φύση μετά από την έξοδό τους όταν ενηλικιωθούν και δεν τα χρειάζονται πλέον. Άλλος ηθικός τρόπος για να φορά κανείς μετάξι θα ήταν να φοράει μεταξωτά είδη μόνο από δεύτερο χέρι, επαναχρησιμοποιούμενο μετάξι, ή παλιά ρούχα που αγοράστηκαν πριν κάποιος γίνει vegan.

Είναι τα έντομα αισθανόμενα;
 
Ενώ οι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με το κατά πόσο ένα έντομα μπορεί να υποφέρει και να αισθάνεται πόνο, οι περισσότεροι αν μη τι άλλο αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο στο ερώτημα, και πιστεύουν ότι είναι πιθανό τα έντομα να αισθάνονται κάτι που θα ονομάζαμε πόνο εάν γνωρίζαμε πώς αισθάνεται ένα έντομο. Το νευρικό σύστημα ενός εντόμου είναι διαφορετικό από ενός θηλαστικού, αλλά είναι ένα νευρικό σύστημα που μεταβιβάζει σήματα από ερέθισμα και προκαλεί το έντομο να απαντά στο ερέθισμα , ακριβώς όπως κάνει το ανθρώπινο νευρικό σύστημα. Αποφεύγουν τις δυσάρεστες καταστάσεις, είτε είναι κάποιο αρπακτικό είτε ανυπόφορη ζέστη. Όπως έγραψε ο Alan Dawrst, παραφράζοντας τον Alun Anderson, αρχισυντάκτη στο New Scientist, «Απλά μελετώντας την ανθρώπινη νευροφυσιολογία απ’έξω, θα συμπεραίναμε ότι οι άνθρωποι έχουν συνείδηση; Ή θα καταλήγαμε στο ότι απλά εκτελούν απαντήσεις στα ερεθίσματα χωρίς επίγνωση;»
 
Ενώ η Debbie Hadley, στο About.com Οδηγό για τα έντομα, καταλήγει στο ότι τα έντομα δεν αισθάνονται πόνο, τουλάχιστον όχι με τον ίδιο συναισθηματικό τρόπο που οι άνθρωποι βιώνουν τον πόνο, πιστεύει ότι τους αξίζει ανθρώπινη μεταχείριση. 
 
Ακόμα και αν τα έντομα δεν αισθάνονται πόνο όταν τα ρίχνουν στο βραστό νερό, ένας θάνατος χωρίς πόνο, εξακολουθεί να είναι θάνατος. Οι πολέμιοι της θανατικής ποινής δεν επικεντρώνονται στον πόνο και το βασανισμό που περιλαμβάνει η διαδικασία, αλλά στην απώλεια της ζωής, που από μόνη της είναι η απόλυτη απώλεια. 
 
Ανεξάρτητα από το βαθμό στον οποίο τα έντομα είναι αισθανόμενα, συνειδητά ή συναισθηματικά, η αποφυγή του μεταξιού είναι ένα πολύ μικρό βήμα στο να αποτρέψουμε χιλιάδες ζώα από πιθανό βασανισμό και σίγουρα θάνατο. 
 
Δε θα έπρεπε να εξαιρούμε τα έντομα από την ηθική και το σεβασμό μας, απλά επειδή η γνώση μας γι’ αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα είναι ατελής. Το να είσαι vegan σημαίνει να ενστερνίζεσαι μια παγκόσμια οπτική που είναι εντελώς διαφορετική από την επικρατούσα θεωρία ότι τα άλλα πλάσματα υπάρχουν απλά για να ικανοποιούν τις ανθρώπινες επιθυμίες. Η πραγματικότητα είναι ότι δε χρειάζεται να εκμεταλλευόμαστε τα έντομα, και δεν υπάρχει δικαιολογία να τα χρησιμοποιούμε σαν πηγές για δικές μας χρήσεις.
 ασδ
 
Μεταφρασμένο άρθρο από Animal Rights και Gentle World 
Copyright © 2014-2016 Vegan for life Greece® All Rights Reserved.
Aπαγορεύεται η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση,  «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς την  προηγούμενη συναίνεση της Vegan for life Greece.
Eπιτρέπεται η αναδημοσίευση υλικού για λόγους προβολής γεγονότων και δραστηριοτήτων της VFLG, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή και δε θα θίγονται δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν θα τροποποιούνται, αλλοιώνονται ή διαγράφονται εμπορικά σήματα.
Ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στις ηλεκτρονικές σελίδες του παρόντος ιστότοπου και αποτελεί κατοχυρωμένα σήματα και προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων, ανάγεται στη δική τους σφαίρα ευθύνης και ουδόλως έχει να κάνει με τον ιστότοπο της VFLG.
ασδ