Γιατί Οι Vegans Δε Φοράνε Μαλλί; Τι Συμβαίνει;

Γιατί Οι Vegans Δε Φοράνε Μαλλί; Τι Συμβαίνει;
Οι vegans δε φορούν μαλλί γιατί δεν υποστηρίζουν οποιαδήποτε εκμετάλλευση ζώου, και εκτροφή, το να έχεις και να κουρεύεις πρόβατα για το μαλλί τους είναι μια μορφή εκμετάλλευσης. Αλλά πέρα από ζητήματα δικαιωμάτων των ζώων, υπάρχουν άλλοι λόγοι γιατί το μαλλί είναι ένα προϊόν βίας.
 

Σφαγή 

Όπως πολλά άλλα θηλαστικά, τα πρόβατα δεν παράγουν τόση γούνα όταν μεγαλώνουν. Όταν τα πρόβατα δεν είναι πια επικερδή σαν παραγωγοί μαλλιού, στέλνονται για σφαγή. Αυτό είναι παρόμοιο με τις βιομηχανίες αυγών και γάλακτος. Όταν η παραγωγή γάλακτος μιας αγελάδας πέσει ή η παραγωγή αυγών μιας κότας μειωθεί τόσο ώστε να μην είναι επικερδής, οδηγούνται στο σφαγείο.
 klj 

Mulesing

64a99-mulesing09_pm_db-467x700
Φωτό από: P. Mark / ALV
To mulesing είναι μια βάναυση πρακτική κατά την οποία κομμάτια του δέρματος και της σάρκας κόβονται από το πίσω μέρος του οπισθίου του προβάτου για να αποφευχθεί η «επίθεση μυγών». Η διαδικασία γίνεται συνήθως με το πρόβατο ακινητοποιημένο, και χωρίς αναισθησία. Σαν αποτέλεσμα στο σημείο γίνεται ουλή ώστε να είναι απαλή και να μεγαλώνει λιγότερο μαλλί, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να λερωθεί και να προσελκύει μύγες.

Γιατί Οι Vegans Δε Φοράνε Μαλλί; Τι Συμβαίνει;

Ακόμα και το τυπικό κούρεμα προκαλεί κοψίματα και πληγές σε αυτά τα πρόβατα. Προσέξτε τις κόκκινες σταγόνες αίματος στο λευκό μαλλί στην παρακάτω φωτογραφία. Αυτά τα μικρά κοψίματα από το κούρεμα είναι συνηθισμένα στη βιομηχανία.

 Επιλεκτική εκτροφή                    

Ο λόγος που τα πρόβατα είναι τόσο επιρρεπή στην «επίθεση μυγών» είναι γιατί εκτράφηκαν επιλεκτικά ώστε να έχουν περισσότερο (ρυτιδιασμένο) δέρμα, που τους επιτρέπει να παράγουν περισσότερο μαλλί. Έχουν επίσης εκτραφεί να έχουν αφύσικα πυκνό μαλλί που μπορεί να λερώνεται, και το ρυτιδιασμένο, βρώμικο δέρμα και μαλλί προσελκύει τις μύγες.

Αυτός είναι ένας άλλος λόγος γιατί το μαλλί και η εξημέρωση ζώων είναι γενικά σκληρή – οι εκτροφείς επέλεξαν τα χαρακτηριστικά που είναι επικερδή και τους συμφέρουν, όχι τα χαρακτηριστικά που είναι τα πιο υγιή ή τα πιο ευεργετικά για τα ζώα. Κάθε φορά που ένα ζώο χρησιμοποιείται εμπορικά, τα συμφέροντά του έρχονται πολύ μετά από τα συμφέροντα αυτών που τα εκμεταλλεύονται.

Η βόσκηση

Το να μεγαλώνεις πρόβατα για το μαλλί είναι μια μορφή κτηνοτροφίας, και η κτηνοτροφία καταστρέφει το περιβάλλον. Η κτηνοτροφία είναι εγγενώς μη αποδοτική, γιατί χρειάζεται περισσότερη γη, νερό, λιπάσματα και άλλες πηγές για να παραχθούν φυτά ώστε να θρέψουν τα ζώα, συγκρινόμενο με το να παράγεις φυτά απευθείας.
 

Μερικοί μπορεί να ισχυρίζονται ότι τα πρόβατα βόσκουν στα λιβάδια αντί να ταΐζονται σιτηρά στις βιομηχανικές φάρμες, όμως το να εκτρέφεις ζώα ελευθέρας περιαγωγής είναι ακόμα λιγότερο αποτελεσματικό απ’ ότι να μεγαλώνεις ζώα σε βιομηχανικές φάρμες. Οι βιομηχανικές φάρμες είναι περιβαλλοντικά αποτελεσματικές γιατί τα ζώα φυλάσσονται σε στενούς χώρους και οι κινήσεις τους είναι αυστηρά απαγορευτικές. Η διατροφή τους περιλαμβάνει μεγάλο ποσοστό σιτηρών, που είναι αποτελεσματικό γιατί τα ζώα φτάνουν στο απαιτούμενο βάρος για να σφαχτούν ταχύτερα με τα σιτηρά απ’ ότι με το γρασίδι, και επειδή τα σιτηρά παράγονται με εντατική μονοκαλλιέργεια που ελαχιστοποιεί τις πηγές που απαιτούνται για να παραχθεί τροφή για τα ζώα.

Ακόμα και αν τα ζώα βόσκουν σε μια περιοχή που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή καλλιέργειας για ανθρώπινη κατανάλωση, η βοσκή είναι περιβαλλοντικά αναξιόπιστη για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Τι γίνεται με το χρησιμοποιημένο μαλλί;

 

Μερικοί vegans δεν έχουν πρόβλημα να αγοράσουν και να φορούν χρησιμοποιημένο μαλλί, γιατί τα χρήματα δεν πηγαίνουν πίσω στη βιομηχανία μαλλιού ώστε να στηρίζει την εκμετάλλευση των ζώων. Είναι επίσης περιβαλλοντικά ωφέλιμο να αγοράζεις χρησιμοποιημένα αντικείμενα αντί για νέα, η κατασκευή των οποίων χρησιμοποιεί πόρους και προκαλεί ρύπανση. Ωστόσο, μερικοί vegans προσπαθούν να αποφύγουν το χρησιμοποιημένο μαλλί γιατί πιστεύουν ότι φορώντας χρησιμοποιημένα μάλλινα παλτά και πουλόβερ στέλνεται ένα μπερδεμένο μήνυμα  – «Οι vegans απέχουν από το μαλλί, ή όχι;» –  Φορώντας χρησιμοποιημένα μάλλινα αντικείμενα επίσης προωθεί την εικόνα ότι το μαλλί είναι ένα επιθυμητό υλικό για ένδυση.

lko
Αν είσαι vegan και έχεις ακόμα μερικά μάλλινα αντικείμενα από τις προ-βιγκανισμού ημέρες, και αν συνεχίζεις να τα χρησιμοποιείς εγείρονται παρόμοια ζητήματα. Κάθε άτομο χρειάζεται να αποφασίσει για τον εαυτό του κατά πόσο θα πρέπει να δίνουν τα αντικείμενα ή να συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν.

f7f55-julie_larsen_maher_3904_baby_doll_sheep_bag_ppz_04_19_10_hr

 

Μεταφρασμένο κείμενο από Animal Rights

ασδ

Copyright © 2014-2016 Vegan for life Greece® All Rights Reserved.
Aπαγορεύεται η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση,  «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς την  προηγούμενη συναίνεση της Vegan for life Greece.
Eπιτρέπεται η αναδημοσίευση υλικού για λόγους προβολής γεγονότων και δραστηριοτήτων της VFLG, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή και δε θα θίγονται δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν θα τροποποιούνται, αλλοιώνονται ή διαγράφονται εμπορικά σήματα.
Ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στις ηλεκτρονικές σελίδες του παρόντος ιστότοπου και αποτελεί κατοχυρωμένα σήματα και προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων, ανάγεται στη δική τους σφαίρα ευθύνης και ουδόλως έχει να κάνει με τον ιστότοπο της VFLG.