Veganism: Τι σημαίνει;

Why-Vegan.gif

Ο βιγκανισμός είναι ένας τρόπος ζωής που προσπαθεί να αποκλείσει όλες τις μορφές εκμετάλλευσης και βαναυσότητας στα ζώα, στο μεγαλύτερο βαθμό που αυτό είναι εφικτό και δυνατό. Vegan είναι αυτός που συνειδητά απορρίπτει και αποφεύγει να χρησιμοποιεί, βλάπτει ή σκοτώνει (έμμεσα ή άμεσα) οποιοδήποτε ζώο, για τροφή, ένδυση, διασκέδαση, έρευνα ή άλλη μορφή εκμετάλλευσης.

ασδ

Ιστορία του βιγκανισμού

Earth_Science

Ο Donald Watson επινόησε τη λέξη “vegan” στην Αγγλία το 1944. Ο όρος αυτός προκύπτει από τη λέξη “vegetarian” που σημαίνει χορτοφάγος, χρησιμοποιώντας τα τρία πρώτα γράμματα (veg) και τα δύο τελευταία (an). Όπως ο Donald Watson εξήγησε: “ο βιγκανισμός ξεκινά με τη χορτοφαγία και τη φτάνει στη λογική της κατάληξη.” 

DW1
Donald Watson Φωτογραφία από Happy Cow

Το Δεκέμβριο του 1943, ο Donald Watson έκανε μια ομιλία στη Vegetarian Society για τη χορτοφαγία σχετικά με τη μη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Τον Αύγουστο, ο Watson και η Elsie Shrigley συζήτησαν με τη Vegetarian Society για την ίδρυση μιας υποομάδας χορτοφάγων που απείχαν από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Από την επιτροπή, συστήθηκε να δημιουργήσουν ξεχωριστή οργάνωση και έτσι στις αρχές του Νοεμβρίου του 1944, η Elsie Shrigley, ο Donald Watson και ακόμα τέσσερα άτομα, ίδρυσαν τη Vegan Society. Η ίδρυση της Vegan Society γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Νοέμβρη, που έχει οριστεί πια και ως Παγκόσμια Ημέρα Βιγκανισμού.

Παρόλο που υπήρχε σαφής ορισμός για τη vegan διατροφή από την αρχή της Vegan Society το 1944, ο Leslie Cross υπέδειξε το 1949 ότι δεν υπήρχε ορισμός για το βιγκανισμό. Πρότεινε: “η αρχή της απελευθέρωσης των ζώων από την ανθρώπινη εκμετάλλευση”. Αργότερα διευκρινίστηκε περαιτέρω ως: “η προσπάθεια για τον τερματισμό της χρησιμοποίησης των ζώων από τον άνθρωπο για τροφή, αντικείμενα, εργασία, κυνήγι, πειράματα, και οποιαδήποτε άλλη χρήση τους, που περιλαμβάνει εκμετάλλευση της ζωής των ζώων από τον άνθρωπο.”

To 1979, η Vegan Society ανανέωσε τον ορισμό του βιγκανισμού ως εξής: “Μια φιλοσοφία και τρόπος ζωής που προσπαθεί να αποκλείσει – στο μεγαλύτερο δυνατό και εφικτό βαθμό – όλες τις μορφές εκμετάλλευσης και βαναυσότητας των ζώων για τροφή, ένδυση ή οποιοδήποτε άλλο σκοπό και κατ’ επέκταση να προάγει την ανάπτυξη και χρήση μη-ζωικών εναλλακτικών για το συμφέρον των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος. Στον τομέα της διατροφής υποδηλώνει την πρακτική της κατάργησης όλων των προϊόντων που προέρχονται εξ’ ολοκλήρου ή μερικώς από ζώα.”

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την ιστορία του βιγκανισμού εδώ.

klk

Πρακτικά ο βιγκανισμός

apple-clipart-black-and-white-apple_lineart

Οι vegans ακολουθούν αυστηρά φυτοφαγική διατροφή, δηλαδή αποφεύγουν κάθε τροφή ζωικής προέλευσης όπως το κρέας (συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, των οστρακόδερμων και των εντόμων), τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το μέλι, καθώς επίσης αντικείμενα που είναι φτιαγμένα από ζωικά μέρη (πχ δέρμα, μαλλί, φτερά, μετάξι, κόκκαλα) και προϊόντα που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα.

Η φυτοφαγική διατροφή περιλαμβάνει τις ακόλουθες βασικές 5 ομάδες τροφών, δηλαδή τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τα δημητριακά, και τους ξηρούς καρπούς. Από τους vegans που ακολουθούν το “junk food”, μέχρι τους vegans που ακολουθούν την ωμοφαγία, και οποιεσδήποτε άλλες ενδιάμεσες καταστάσεις ανάμεσα σε αυτές, η vegan διατροφή αποτελείται από μια απέραντη ποικιλία πεντανόστιμων φαγητών.

asd

Ο βιγκανισμός δεν είναι μόνο διατροφή

Web

Ενώ ο βιγκανισμός είναι ένας τρόπος ζωής που προσπαθεί να αποκλείσει την εξάρτηση από την εκμετάλλευση ζώων όσο το δυνατόν περισσότερο, ζώντας παράλληλα σε μια μοντέρνα κοινωνία, η φυτοφαγία (δηλαδή μόνο τρώγοντας vegan) δεν είναι τίποτα άλλα από ένας τρόπος διατροφής. Μία vegan διατροφή δεν περιλαμβάνει κανένα ζωικό προϊόν ή παράγωγο. Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια vegan διατροφή, μπορεί να το κάνουν είτε για λόγους ηθικής, υγείας/αλλεργιών, θρησκείας, ή απλά γευστικής προτίμησης. Όσοι ακολουθούν μια vegan διατροφή για ηθικούς λόγους, ακολουθούν ένα συνολικότερο vegan τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει την αποφυγή ζωικών προϊόντων και σε άλλους τομείς από τη διατροφή. Η vegan διατροφή είναι απλά ένα μέρος της εφαρμογής του vegan τρόπου ζωής.

Όσοι ακολουθούν μια vegan διατροφή για τους άλλους λόγους, είναι απίθανο να αποκλείουν επίσης την εκμετάλλευση ζώων από τις ζωές τους σε όλους τους άλλους τομείς που δεν περιλαμβάνουν τη διατροφή. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να αποφεύγει όλα τα ζωικά προϊόντα στη διατροφή του καθημερινά, αλλά παράλληλα να αγοράζει και να φορά ρούχα και αντικείμενα από δέρμα ή μαλλί και να παραβρίσκεται σε θεάματα με ζώα όπως τσίρκο και θαλάσσια πάρκα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί άλλα προϊόντα που δεν αποτελούν τρόφιμα, για τα οποία γίνονται πειράματα σε ζώα ή να αγοράζει ζώα «συντροφιάς» από εκτροφείς. Έχει αποδειχτεί κλινικά ότι μια φυτοφαγική διατροφή βελτιώνει ή αναστρέφει πολλές ασθένειες, και ως εκ τούτου πολλοί άνθρωποι έχουν υιοθετήσει μια vegan διατροφή χωρίς να έχουν ερευνήσει ή να γνωρίζουν την πρακτική του ηθικού βιγκανισμού.

asd

Το όραμα του βιγκανισμού

αρχείο λήψης (1)

Ο βιγκανισμός δεν είναι απλά μια στατική πρακτική, αλλά επίσης ένα όραμα και ένας στόχος για το μέλλον – ένα μέλλον στο οποίο όλα τα αισθανόμενα πλάσματα θα ζουν ελεύθερα από κάθε εκμετάλλευση και βλάβη εκ προθέσεως. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τέλος στο ταξίδι του βιγκανισμού. Είναι καθημερινή και διαρκής η πρόκληση των ανθρώπων που έχουν επιλέξει το βιγκανισμό, να προσπαθούν και να στοχεύουν για το περισσότερο δυνατό καλό και το λιγότερο δυνατό κακό.

Αυτό δε σημαίνει ότι οι vegans είναι «τέλειοι» ή ότι η «τελειότητα» είναι απόλυτα εφικτή. Δε ζούμε σε έναν τέλειο πλανήτη και δεν είμαστε ένα τέλειο είδος. Ωστόσο, προσπαθούμε και έχουμε τη φιλοδοξία να βρίσκουμε και να επιλέγουμε αδιάκοπα λύσεις στην αρμονική συμβίωσή μας με όλα τα πλάσματα με γνώμονα τη συμπόνια, τη δικαιοσύνη και το σεβασμό προς αυτά.

asd

Πηγές: Vegan Source,  Veganism,  Vegan Society

Copyright © 2014-2016 Vegan for life Greece® All Rights Reserved.
Aπαγορεύεται η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση,  «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς την  προηγούμενη συναίνεση της Vegan for life Greece.
Eπιτρέπεται η αναδημοσίευση υλικού για λόγους προβολής γεγονότων και δραστηριοτήτων της VFLG, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή και δε θα θίγονται δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν θα τροποποιούνται, αλλοιώνονται ή διαγράφονται εμπορικά σήματα.
Ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στις ηλεκτρονικές σελίδες του παρόντος ιστότοπου και αποτελεί κατοχυρωμένα σήματα και προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων, ανάγεται στη δική τους σφαίρα ευθύνης και ουδόλως έχει να κάνει με τον ιστότοπο της VFLG.

asd